• Shanghai a înregistrat luni 4.477 de cazuri noi, toate, cu excepția a 96 dintre ele asimptomatice.
  • Oamenii au început să facă cumpărături în disperare, ceea ce a făcut ca lanțurile de magazine să ducă lipsă de carne și legume.
  • De departe, cea mai afectată zonă a fost provincia Jilin din nord-est.

Marți, autoritățile chineze au încercat să liniștească companiile și investitorii neliniștiți, în timp ce perioada de carantină în două etape a celor 26 de milioane de locuitori ai Shanghaiului a intrat în a doua zi, aruncând o liniște neobișnuită asupra centrului în mod normal plin de viață al finanțelor, producției și comerțului. Focarul Omicron din Shanghai este unul dintr-o serie de focare din întreaga țară care testează capacitatea guvernului de a aplica o strategie strictă de „zero-COVID” fără a perturba prea mult economia și viața de zi cu zi a oamenilor.

Multe magazine au fost închise, iar pietonii erau puțini chiar și în jumătatea de oraș care a rămas deschisă. Perioada de carantină se desfășoară în două etape pentru a limita perturbările, începând cu districtul financiar Pudong și zonele adiacente de pe partea de est a râului Huangpu, care împarte Shanghaiul.

Zhang Meisha, care făcea o alergare de dimineață de-a lungul faimosului Bund de pe malul vestic al râului, a declarat că spera să se bucure de mai mult soare înainte ca perioada de izolare să se mute la Puxi. Doar un turist ocazional a zăbovit pe promenada mărginită de clădiri istorice vechi de un secol.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Este atât de frumos, dar nu mulți oameni pot veni aici să se bucure și să aprecieze”, a spus Zhang despre lalelele roșii și galbene de pe Bund. „Ce păcat! Sper că primăvara din Shanghai ne poate aștepta”.

Anxietatea pieței

Perioada de carantină a dus la anxietate pe piețele financiare, pe lângă războiul Rusiei în Ucraina, efortul Rezervei Federale americane de a răci inflația în creștere prin majorarea ratelor dobânzilor și alte provocări economice cu care se confruntă economia globală.

Reacțiile pieței, inclusiv scăderea cu șapte procente a prețului petrolului de luni la Londra, nu reflectă „adevărata realitate a situației”, dar investitorii erau deja neliniștiți în legătură cu China și economia globală, a declarat Michael Every de la Rabobank.

„Avem un întreg munte de probleme de care trebuie să ne îngrijorăm, iar acesta este doar un podiș printre multe altele”, a spus Every. „Dacă asta este tot ce este, un blocaj COVID, nu este greu să ne uităm în cărțile de istorie recentă și să vedem cum se desfășoară, dar acest lucru se interfațează cu o mulțime de alte probleme”.

Orice întrerupere a activității în portul Shanghai reprezintă o amenințare mai mare pentru industrie și comerț în carantină. Mass-media de stat au raportat că cel mai mare port din lume gestiona volume normale de marfă și că managerii se asigură că navele „pot face escală în mod normal” în port. General Motors Co. și Volkswagen AG au declarat că fabricile lor din Shanghai funcționau normal.

Subvarianta Omicron

Noua subvariantă Omicron BA.2 este cauza pentru o creștere a numărului de cazuri în China în această lună. De departe, cea mai afectată zonă a fost provincia Jilin din nord-est.

Au fost raportate doar două decese, ridicând totalul de la începutul pandemiei la 4.638. Numărul relativ scăzut de decese și de cazuri a fost prezentat de Partidul Comunist la putere ca o dovadă a înțelepciunii abordării sale de tip „zero-COVID”.

În afara Chinei continentale, cazurile noi au scăzut în Hong Kong, după un val recent care a dus la peste 7.000 de decese. Orașul semiautonom de 7,4 milioane de locuitori a înregistrat 7.596 de cazuri noi în ultima perioadă de 24 de ore.

Shanghai a înregistrat luni 4.477 de cazuri noi, toate, cu excepția a 96 dintre ele asimptomatice. Sălile de sport și centrele de expoziții au fost transformate în centre tentaculare pentru a izola cazurile pozitive în cadrul abordării zero-COVID.

Cumpărăturile făcute din cauza panicii în carantină

Măsurile care limitează locuitorii din Pudong la casele lor, închid afacerile neesențiale și impun teste în masă urmează să fie ridicate vineri. În acel moment, zona vastă Puxi de pe partea opusă a râului Huangpu va fi închisă.

Magazinele din Puxi, de-a lungul străzii comerciale pietonale Nanjing Road, erau în mare parte închise marți, cu puțini oameni afară. Restaurantele ofereau doar servicii de tip takeaway, iar în fața unui McDonalds s-a format o coadă lungă de oameni care așteptau să își ridice comenzile.

Autoritățile fac eforturi pentru a asigura aprovizionarea cu alimente în această carantină, după ce duminică au fost făcute cumpărături din cauza panicii au fost raportate lipsuri de carne și legume.