• Din 21 septembrie, când a început mobilizarea în Rusia, aproximativ 600.000-700.000 de persoane au părăsit țara, relatează revista Forbes.
  • O altă sursă familiarizată cu estimările Kremlinului a declarat pentru publicație că aproape un milion de persoane au părăsit Rusia de la începutul mobilizării.
  • Între 21 septembrie și 4 octombrie, 200 de mii de ruși au intrat în Kazahstan.

Din 21 septembrie, când a început mobilizarea în Rusia, aproximativ 600.000-700.000 de persoane au părăsit țara, relatează revista Forbes, citând un interlocutor din cadrul administrației prezidențiale ruse. O altă sursă familiarizată cu estimările Kremlinului a declarat pentru publicație că aproape un milion de persoane au părăsit Rusia de la începutul mobilizării.

Sursa publicației a precizat că nu se poate estima câți dintre cei care au părăsit țara au plecat în scop turistic. Potrivit datelor disponibile, peste 300 de mii de persoane au părăsit Rusia de la începutul mobilizării. Între 21 septembrie și 4 octombrie, 200 de mii de ruși au intrat în Kazahstan.

Aproape 69 de mii de persoane au intrat în Georgia între 21 și 29 septembrie. Aproape 66 de mii de ruși au intrat în Finlanda între 21 septembrie și 3 octombrie. 6268 de ruși au sosit în Mongolia între 22 și 28 septembrie. Între 21 și 28 septembrie, 3 526 de ruși s-au înregistrat în Kârgâzstan.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

În plus, unii cetățeni ruși au plecat în Armenia, Uzbekistan, Tadjikistan, Azerbaidjan, Turcia, Egipt și Emiratele Arabe Unite de când a început mobilizarea, dar nu sunt disponibile date privind intrarea rușilor în aceste țări.

Din Rusia au plecat 419.000 de persoane de la începutul mobilizării, de două ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2021. Peste 200.000 de persoane au fost deja înrolate în armată în cadrul mobilizării, a declarat între timp ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Potrivit lui Shoigu, oamenii mobilizați „sunt antrenați în 80 de poligoane de antrenament și șase centre de antrenament”. El a spus că vor merge în zona de luptă „după ce se vor antrena și vor ajunge la pregătire de luptă”.

Nu se știe exact câți oameni vor fi mobilizați în Rusia, indiferent de situație. Anterior, autoritățile au anunțat că un total de 300.000 de persoane vor fi chemate în cadrul mobilizării. Potrivit unor rapoarte, însă, numărul ar putea ajunge la 1,2 milioane de persoane.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că președintele rus Vladimir Putin ar putea semna astăzi legile de acceptare în Rusia a autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk și a regiunilor Kherson și Zaporojie. „Există o astfel de posibilitate, ele vor fi depuse în orice moment, cel mai probabil vor fi semnate astăzi”, a precizat el. Anterior, camera superioară a parlamentului rus a aprobat în unanimitate legile privind anexarea celor patru regiuni ucrainene.

Singurul decret prezidențial rusesc de până acum este cel care prevede că rușii, inclusiv soldații recrutați, vor putea servi în cadrul organelor Serviciului Federal de Securitate (FSB) sub contract.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret „Cu privire la nulitatea actelor care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, inclusiv decretele președintelui rus Vladimir Putin. Documentul a fost publicat pe site-ul președintelui ucrainean.

Decretul menționează, de asemenea, că teritoriul Ucrainei este indivizibil și inviolabil în cadrul frontierei sale de stat recunoscute la nivel internațional și că suveranitatea țării se aplică întregului său teritoriu.