• Un raport a criticat modul în care FBI a gestionat ancheta sa privind legăturile dintre Rusia și campania Trump din 2016.
  • Într-un raport de 300 de pagini, consilierul special John Durham a declarat că investigația FBI a fost lipsită de „rigoare analitică”.
  • Trump promisese că raportul lui Durham va descoperi „crima secolului”.

FBI a declarat că a abordat problemele evidențiate în raport. În document, Durham, care a fost numit de procurorul general de atunci, William Barr, în 2019, a acuzat FBI că a acționat pe baza unor „informații brute, neanalizate și necoroborate”, atunci când a lansat ancheta, scrie CNN.

Printre diversele greșeli de investigație pe care le-a făcut s-au numărat cazuri repetate de „prejudecată de confirmare” care au ignorat informații care au subminat premisa inițială a anchetei, cunoscută sub numele de cod „Crossfire Hurricane”.

Într-o declarație, FBI a precizat că a „implementat deja zeci de acțiuni corective”. „Dacă aceste reforme ar fi fost în vigoare în 2016, pașii greșiți identificați în raport ar fi putut fi preveniți”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ancheta privind presupusele legături dintre campania Trump și Rusia, desfășurată de consilierul special Robert Mueller, a dus la zeci de acuzații penale împotriva unor foști membri ai personalului campaniei Trump și a învinovățit Rusia că a încercat să intervină în alegerile din 2016.

Cu toate acestea, nu a fost concluzionat dacă Trump și Rusia au complotat împreună pentru a influența alegerile. Luni, pe platforma sa de socializare Truth Social, fostul președinte american a declarat că raportul arată cum „publicul american a fost înșelat”.

Ancheta lui Durham a dus la trei urmăriri penale, inclusiv a unui procuror FBI care a pledat vinovat de modificarea probelor în timp ce solicita permisiunea de a asculta un fost oficial al campaniei lui Trump. Alte două persoane au fost achitate pentru acuzațiile de minciună aduse FBI.

Citește și