• Un general din Emiratele Arabe Unite, acuzat de complicitate la tortură, a fost ales în funcţia de preşedinte al agenţiei globale de poliţie Interpol, relatează BBC.
  • Ahmed Nasser al-Raisi, inspector general al Ministerului de Interne din Emiratele Arabe Unite, va avea un mandat de patru ani în această funcţie, cu jumătate de normă şi fără a fi plătit.
  • Grupurile pentru drepturile omului au făcut presiuni împotriva candidaturii sale, acuzându-l că nu a investigat plângeri credibile de tortură împotriva forţelor de securitate din EAU.

Un general din Emiratele Arabe Unite, acuzat de complicitate la tortură, a fost ales în funcţia de preşedinte al agenţiei globale de poliţie Interpol, relatează BBC.

Ahmed Nasser al-Raisi, inspector general al Ministerului de Interne din Emiratele Arabe Unite, va avea un mandat de patru ani în această funcţie, cu jumătate de normă şi fără a fi plătit.

Grupurile pentru drepturile omului au făcut presiuni împotriva candidaturii sale, acuzându-l că nu a investigat plângeri credibile de tortură împotriva forţelor de securitate din EAU.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Generalul Raisi respinge aceste acuzaţii

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că generalul „crede cu tărie că abuzul sau maltratarea de către poliţie este detestabilă şi intolerabilă”.

Generalul Raisi a fost ales preşedinte al Interpol în urma a trei runde de vot din partea statelor membre la adunarea generală a agenţiei din Istanbul.

Printre îndatoririle sale se numără prezidarea reuniunilor comitetului executiv, care supraveghează activitatea secretarului general Jürgen Stock. Stock este un funcţionar cu normă întreagă care supervizează funcţionarea zilnică a Interpolului.

Generalul Raisi a scris pe Twitter că este o „onoare” să fie ales preşedinte şi a promis să „construiască o organizaţie mai transparentă, mai diversă şi mai determinată, care să lucreze pentru a asigura siguranţa tuturor”.

Într-o declaraţie separată, el a declarat că EAU este „unul dintre cele mai sigure locuri din lume” şi că statul arab continuă să fie „cea mai importantă forţă de schimbare pozitivă în cea mai dificilă regiune din lume”.

Însă Hiba Zayadin, cercetător pentru Golf al grupului de campanie Human Rights Watch, a declarat că este „o zi tristă pentru drepturile omului şi statul de drept în întreaga lume”. Ea a declarat că generalul a fost „un reprezentant al probabil celui mai autoritar guvern din Golf, unul care asimilează disidenţa paşnică cu terorismul”.

Alegerea a fost condamnată şi de academicianul britanic Matthew Hedges, care a depus o cerere de despăgubiri la Înalta Curte din Londra, şi care îl acuză pe generalul Raisi şi pe alţi trei înalţi oficiali din EAU că sunt implicaţi în detenţia falsă şi tortura pe care le-ar fi suferit în EAU în 2018.