• A fost aprobat transferul la spitale din străinătate al pacienților cu arsuri grave
  • România nu are niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși
  • În România se înregistrează anual între 600 și 800 de cazuri de mari arși

Dacă noi nu putem să avem grijă de pacienți îi transferăm în străinătate. Poate așa au o șansă la viață. Mecanismul de transfer a marilor arși a fost aprobat de Ministerul Sănătății, după ani întregi de ezitări. Promisiuni de ani de zile, care se clarifică înainte de campanie.

Este un ordin care va ușura foarte mult și munca medicilor. Se stabilește clar cine decide, în cât timp decide, ce se evaluează la un pacient și în cât timp trebuie să plece. Asta este vital pentru un mare ars, să ajungă la timp într-un centru de specialitate.

Problema marilor arși se va rezolva în momentul în care România va avea centre în care să poată fi tratați, dar se va îmbunătăți în urma acestui ordin de ministru.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Totuși, procedura nu este așa simplă. Dosarul pacientului va fi analizat de o comisie, care va avea două ore la dispoziție să decidă. Concluzia va fi transmisă Departamentului pentru Situații de Urgență pentru transferul în străinătate.

Tot ce există arsură peste 20% se consideră mare ars. La procent, se poate spune că reprezintă un punct de vedere, pentru că un ars poate să prezinte şi altfel de leziuni de arsură.

Cele două acte normative au fost trimise la Monitorul Oficial pentru publicare.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Am stabilit o procedură simplificată și clară, astfel încât atunci când  apare un caz  nou, cea mai bună decizie să fie luata rapid, în interesul pacientului. De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave efectuat în unitățile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătății în cadrul programului acțiunilor prioritare.”

Andreea Burnar, corespondent Aleph News: „Cumva suntem obișnuiți cu treaba asta, așteptăm foarte mult până se mișcă, până se rezolvă ceva, însă a început să se lucreze la acest ordin de pe vremea când ministru al Sănătății era Sorina Pintea, acum 2 ani. Ordinul a fost elaborat de medici și de supraviețuitori ai incendiului de la Colectiv, iar acest ordin era aproape finalizat acum 2 ani, când își încheia mandatul ministrul Sănătății de atunci, Sorina Pintea. Iată cât ne-a trebuit de atunci. În România avem cele mai multe cazuri de mari arși, se înregistreaza undeva la 600 și 800 de cazuri pe an, și noi nu avem un centru specializat. Știm că acești pacienți pot fi tratați doar în aceste centre de maximă siguranță. Într-adevăr, se vorbește despre un împrumut de la Banca Mondială, de fapt despre o finanțare de acolo, ar trebui să se construiască 4 centre în România, 2 în București, 1 în Iași, 1 în Timișoara, însă despre acestea se vorbește încă din 2014. Așadar, proiectul este tot pe hârtie. Suntem o țară subdezvoltată, acesta este adevărul, și nu se întâmplă tragedii, accidente doar în cluburi. Marii arși au fost lăsați până acum la voia întâmplării. Nu a fost niciodată o procedură clară pentru aceștia, nu au știut exact ce trebuie să facă, s-au întâmplat multe tragedii, timpul a fost unul mult prea lung. Acum a fost aprobat în sfârșit acest transfer, să sperăm că totul se va încheia cu bine, și poate vom avea și noi un centru specializat, dar cum am spus, așteptăm din 2014”