• Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. 
  • Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
  • Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

UPDATE 23:34

În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Cine sunt cei șapte militari decedați în accidentul aviatic din județul Constanța

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile celor militarilor.

UPDATE 22:20

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și-a exprimat regretul pentru pierderea celor cinci membri ai echipajului inițial raportați, care se aflau în misiunea de căutare și salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, potrivit unui mesaj postat miercuri seară pe pagina sa de Facebook.

Un procuror militar din zona Constanței și un procuror de la Parchetul Curții Militare de Apel București se deplasează la la acest moment către locurile incidentelor aviatice, privind prăbușirea unui MIG-21 Lancer și a dispariției unui elicopter IAR, afirmă surse judiciare.

Potrivit acestora, ancheta celor doi va dura toată noaptea și posibil și pe parcursul zilei de joi, echipa formată din cei doi procurori și ofițeri de poliție de la Constanța urmând să efectueze Cercetarea la Fața Locului (CFL).

Potrivit surselor citate la verificările din teren va participa și o comisie de specialiști din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA), fiind vorba în acest caz despre două aparate de zbor.

Potrivit acelorași surse, o dată cu primul act care se va întocmi în acest caz, se va forma și dosarul unic de cercetare penală, neputând preciza la acest moment încadrarea juridică a faptelor în curs de cercetare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei, a anunțat oficial MApN.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. 

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.

Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR, precizează ministerul.