• Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție militară dificilă în Marea Baltică.
  • Cei doi vecini nordici, care ambii au granițe lungi la Marea Baltică, au solicitat luna trecută să se alăture alianței militare pe fondul preocupărilor de securitate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, deși se confruntă cu obiecții din partea Turciei.
  • Unirea lor ar însemna ca coasta Mării Baltice, cu excepția unor scurte fâșii din jurul orașelor rusești Kaliningrad și Sankt Petersburg, să fie încercuită de membrii NATO.

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție militară dificilă în Marea Baltică, a declarat sâmbătă generalul american Mark Milley, în timpul unei vizite la Stockholm înaintea unui exercițiu militar.

„Deci, dintr-o perspectivă rusă, va fi foarte problematic pentru ei, din punct de vedere militar și ar fi foarte avantajos pentru NATO”, a spus Milley, președintele Statului Major Comun.

„Marea Baltică este foarte importantă din punct de vedere strategic, este una dintre marile căi maritime ale lumii”, a adăugat Milley.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

El a vorbit la o conferință de presă comună cu omologul său suedez, premierul suedez și ministrul suedez al apărării, înaintea unui exercițiu anual NATO în Marea Baltică la care participă Suedia și Finlanda.

Cu speranțele Suediei și Finlandei de a adera la NATO, războiul din Ucraina a declanșat chiar genul de extindere a alianței la granițele Rusiei pe care invazia președintelui Vladimir Putin a încercat să-l împiedice.

Putin a declarat luna trecută că nu există nicio amenințare pentru Rusia dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, deși a avertizat că Moscova va răspunde dacă alianța condusă de SUA va consolida infrastructura militară a noilor membri nordici.

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a descris vizita militară a SUA drept o demonstrație concretă a asigurărilor pe care președintele Joe Biden le-a oferit ei și președintelui finlandez Sauli Niinisto atunci când au plecat la Washington în mai.

„Acesta este un semnal puternic pentru lume. Și de asemenea, arată că asigurările de securitate asupra cărora președintele Biden a fost foarte deschis la Casa Albă sunt de fapt, urmate de acțiuni concrete”, a spus ea.