• SUA se pregăteşte să vândă arme de un miliard dolari Taiwanului.
  • Pachetul de 1,1 miliarde de dolari ar include rachete și echipamente radar.
  • Pachetul este al cincilea, şi cel mai mare, pe care administraţia l-a prezentat.

Un nou război aşteaptă în umbră: SUA se pregăteşte să vândă arme de un miliard dolari Taiwanului, pe măsură ce tensiunile cu Beijingul escaladează la cote maxime.

SUA intenţionează să vândă Taiwanului arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari, inclusiv 60 de rachete anti-navă Harpoon, în timp ce Washingtonul îşi intensifică eforturile de consolidare a apărării ţării, aflată sub presiunea militară tot mai mare din partea Chinei, scrie FT, citat de ZF.

Administraţia Biden a notificat vineri Congresul cu privire la vânzarea propusă, care include 100 de rachete aer-aer Sidewinder, pe lângă echipamente şi sprijin pentru un program de radare de supraveghere.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Notificarea marchează primul pachet de armament american de când armata chineză a sporit semnificativ presiunea asupra Taiwanului, după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, pe insulă luna trecută.

China a răspuns vizitei acesteia prin lansarea de rachete deasupra Taiwanului în apele de la est de insulă, inclusiv unele care au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.

Laura Rosenberger, principalul oficial al Casei Albe pentru China şi Taiwan, a declarat că administraţia pregătea pachetul de ceva timp, deoarece se aştepta ca China să continue să crească presiunea asupra Taiwanului.

Pachetul este al cincilea, şi cel mai mare, pe care administraţia l-a prezentat. Rosenberger a declarat că acesta include ,,capacităţi defensive asimetrice critice„.