Site-ul de unde poți descărca certificatul verde COVID. Când va fi disponibil

pasaport de vaccinare Foto: Profimedia
  • Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat site-ul de unde va putea fi descărcat certificatul verde COVID.
  • „Certificatul verde european” va putea fi descărcat de la 1 iulie.
  • „Certificatul verde digital” va facilita călătoriile în Uniunea Europeană.

Certificatul verde digital” va facilita călătoriile în Uniunea Europeană, iar Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat adresa site-ului de unde, de la 1 iulie, va putea fi descărcat documentul, necesar cu precădere pentru înlesnirea călătoriilor în străinătate.

Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS și ca va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro. Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem. O să fie necesare câteva date de autentificare pentru a fi siguri că cel care îl solicită este și persoana care îl primește. Accesăm acel link și el ne va duce către platforma respectivă, de unde putem să descărcăm certificatul care va fi valid pentru noi pe una dintre situațiile mai sus enumerate”, a explicat Andrei Baciu, în cadrul unei emisiuni TV.

Certificatul digital european nu va fi obligatoriu

Documentul va avea un cod QR, care va putea fi scanat și va arăta că ne-am vaccinat anti-COVID, că avem un test COVID negativ făcut recent sau că am trecut prin boală.

Mai mult, Andrei Baciu a subliniat faptul că, de la 15 august, certificatul digital european nu va fi obligatoriu, ci este doar un document care va ușura situația celor care călătoresc, pentru i-ar putea scăpa, de pildă, de carantina ce ar putea fi impusă în anumite țări sau la revenirea din anumite țări. Persoanele care nu au acces la internet, vor putea intra în posesia acestui certificat și de la direcțiile de sănătate publică, de la medicii de familie.