- Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la președinție ca independent.
- Ilie Bolojan, președintele PNL, nu exclude o susținere a candidaturii.
- Bolojan: Un candidat din partea fiecărui partid ar disipa voturile.
- Ciprian Ciucu, PNL: Nu putem să îmbrățișăm orice candidat.
- Ionuț Moșteanu: USR are deja candidat, în persoana Elenei Lasconi.
- Moșteanu: Elenei Lasconi e susținută de cele 1,7 milioane de voturi.
- Lucian Romașcanu: PSD a fost luat prin surprindere de anunț.
- Lucian Romașcanu: Doar de la USR avem acum doi candidați.
- POLITICO a tradus numele lui Nicușor Dan prin „Little Nick”.
- PSD, PNL și UDMR anunță că pot face o majoritate fără USR.
Ce se alege de România?
Advertisment
Anunțul lui Nicușor Dan că va candida la președinție i-a prins pe mulți politicieni pe picior greșit.
De aici și reacțiile, unele diferite chiar în interiorul aceluiași partid.
Ilie Bolojan, președintele PNL, spune că nu exclude o susținere a candidaturii, dar numai după o serie de analize. Bolojan crede că un candidat din partea fiecărui partid ar disipa voturile, ceea ce va favoriza candidatul partidelor anti-sistem.
Însă liberalul Ciprian Ciucu a criticat demersul lui Nicușor Dan și spune că liberalii își doresc un candidat cu șanse reale, pentru că miza este foarte importantă.
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a spus că USR are deja un candidat, în persoana Elenei Lasconi.
Candidatura Elenei Lasconi e susținută de cele 1,7 milioane de voturi obținute în primul tur, spune Moșteanu.
Purtătorul de cuvânt al PSD spune că anunțul lui Nicușor Dan i-a luat prin surprindere pe social-democrați. Lucian Romașcanu mai spune că, dacă coaliția pro-europeană își propune un candidat unic, doar de la USR au acum doi candidați. Despre decizia primarului general scrie și POLITICO. Publicația traduce numele Nicușor ca „Little Nick”.
Între timp, coaliția pro-europeană funcționează cu hopuri. USR nu a participat la negocierile de aseară, pe motiv că nu vrea să discute funcțiile în guvern fără un plan de scoatere a României din criză.
La negocierile de astăzi, Ionuț Moșteanu spune că nu au fost invitați. Elena Lasconi a mers la Palatul Victoria și le-a spus partenerilor de coaliție că este lipsă de respect să o invite şi să nu invite reprezentanţii USR, iar apoi să spună în toată presă că USR nu vrea să participe.
Aseară, PSD, PNL, UDMR și minoritățile anunțaseră că pot face o majoritate parlamentară și un guvern.
Recomandări
Adrian Marinescu, invitat la ȘTIU: „Aș intra în politică”
„Eu cred că oricine poate intra la un moment dat în politică. Aș intra la un moment dat, da. Cât de mult contează să fii politician? A sta în politică nu înseamnă că ai o carieră, sau cel puțin eu așa văd.
Mă gândesc că un președinte ar trebui să ne reprezinte. Până la urmă, m-ar interesa să stea la aceeași masă cu mai marii lumii. Și să o facă nu odată, ci destul de frecvent…Să primească vizite, să meargă în deplasare. Și să se întâmple ceva în urma vizitelor. Nu doar să pună o poză pe Facebook. Aș lua un pic apărarea oricui ar deveni președinte în România, pentru că din păcate contează și ce putere are țara ta.
Că te așezi la masă – apropo de discuție – și cât de probabil e să stea un președinte român la masă cu Putin? Eu cred că destul de puțin probabil. Cu Zelenski probabil că da. Și să nu uităm că Zelenski a venit în România, fiind printre ultimele țări după ce a făcut tot turul Europei. L-am urmărit zi de zi, a fost până și în Republica Moldova cu luni înainte să vină în România. E un exemplu foarte bun, Zelenski, apropo de discuția despre a fi sau nu politician de carieră. Ce a fost înainte? Actor, nu? Actorul e o meserie bună de politician, că practic poate să fie actor.
E greu de spus, dar într-adevăr aș vrea reprezentare din partea președintelui, aș vrea o persoană care să fie determinată. Nu mă interesează să fie economist. Apropo de discuțiile în ultimul timp, nu mă aștept ca plata la căldura din casă să țină de președinte și diverse lucruri pe care le-am auzit. Cred că mă interesează într-adevăr să fie o persoană care să mă reprezinte și pe noi toți.
Și, într-adevăr, să fie o persoană pe care să o văd undeva de jos, să mă uit în partea de jos. Așa mi-aș dori. Cu admirație, mai exact. Mai mult decât admirație. Să fie o persoană în care să am încredere și să cred, într-adevăr, că el este figura cea mai bună pentru România. Nu știu să zic în momentul de față că există o astfel de persoană, dar asta mi-aș dori. Sigur, rămân cu speranța până la final”, a declarat medicul Adrian Marinescu, invitat special la ȘTIU.
Citește și
- Marcel Ciolacu: „România este instabilă”. Criza politică, amplificată de anularea alegerilor
- USR cere demisia Președintelui Klaus Iohannis
- Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Partenerii noștri