• Primarul, cel mai important personaj public din România, este văzut de cei care l-au ales ca un Dumnezeu care le îndeplineşte mai degrabă dorinţele decât nevoile
  • Primarul trebuie să fie un manger, care să administreze oraşul eficient şi să ofere servicii de calitate cetăţenilor săi. În realitate, primarii sunt controlaţi de partide cărora le apără şi promovează interesele
  • Primăriile au devenit oraşe în sine, populate de mii şi zeci de mii de bugetari, şefi peste şefi, care nu au nicio treabă cu administraţia, dar mânâncă banii contribuabililor, afirmă Adrian Sârbu.

Primarii, prin funcția lor, sunt cei mai aproape de cetățeni în ierahia conducerii unei țări, ceea ce-i transformă într-un fel de dumnezei locali.

„Cred că principala așteptare de la un primar e să fie D-zeu. E un personaj care trăiește în inconștientul colectiv al cetățeanului din orice localitate, ca omul care ar trebui să-i rezolve toate dorințele, mai mult decât nevoile. Practic, pe la sate, el e chiar vătaful, arendașul, stăpânul, boierul satului respectiv. Sunt comune în care primarul e și ales, e și furnizor de servicii, de produse în primărie. Numai popă nu e. Uneori poate să facă și pe popa să livreze niște lumânări fără factură.

Primarul e probabil cel mai important personaj public pe care îl avem noi astăzi, să zicem, în afara președintelui, de la care, la fel, românii așteaptă extraordinar de multe lucruri. Primarul asigură administrarea orașului. Ar trebui să fie managerul orașului ideal”, spune Adrian Sârbu.

Recomandări

A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CARE SUNT FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ

În România sunt foarte multe primării pentru că funcția de primar al unei localități și primăria sunt o afacere în sine care presupune mulți bani de la bugetul de stat, din taxe, impozite și de la UE.

„Avem vreo 3000 de localități care au primari. Din ce sume, din ce bani trăiesc ăștia? Că primăriile nu sunt instituții sărace. Au venituri proprii, au cote de impozite de la orașe, au subvenții din orașe, au donații, au ditamai sume uriașe, că și-au făcut și compartimentul de manevrat banii de la Uniunea Europeană.

Primăriile sunt cele mai atractive entități publice de a fi administrate, pentru că, din fericire, au bani. Sigur, nu vorbim de primăriile unor sate, orașe amărâte, pe care le țin diverse partide ca să aibă mai multe, circumscripții”, afirmă Adrian Sârbu.

Deși banii de care dispune un primar/o primărie sunt foarte mulți, cetățenii nu au niciun control asupra modului cum sunt cheltuiți, ci partidele care au majoritatea în consiliile locale.

„Uite cum arată relația ta de votant cu primăria. Tu ești jos acolo, la baza societății și tu votezi. Votezi direct primarul și consiliul, din liste de partid și propuneri de independenți. Și cine-l controlează pe primar? Dar consiliul? Cine controlează? Partidele, pentru că partidele au majoritatea în consilii.

Vedem că, de fapt, tu degeaba votezi consiliul, primarii, chiar și independenții, pentru că, până la urmă, un consiliu își urmărește o majoritate, iar un primar, chiar dacă nu e al respectivei majorități, se dă cu majoritatea, pentru că realmente nu ai cum să administrezi o localitate dacă consiliul nu ți-e prieten.

Consiliul, care are puteri legislative, dacă nu vrea, îl blochează complet pe primar. Se creează acea soluție imorală în care tu primar, te dai cu consiliul, că altfel n-ai ce să faci, dar după ce te dai cu consiliul ți-e foarte simplu. Te conduci după instrucțiunile de partid, cu mici excepții. România e condusă în acest fel, adică în interesul de partid și în interesul afin al primarului. Cu afinii, cu nașii, cu nepoții”, spune Adrian Sârbu.

Controlul partidelor asupra primarilor și consiliilor locale au transformat multe orașe și comune în feude, iar posturile de bugetari în sinecuri, ajungându-se la un număr impresionant de angajați în raport cu populația pe care ar trebui să o deservească.

„Câți bugetari locali crezi tu avem noi în București?11.638 de binecuvântați ai votului tău, că tu i-ai votat, chiar dacă nu te-ai dus la vot, i-ai votat, că i-ai lăsat pe alții să-i voteze, o minoritate. Ultima dată au votat 30% în București.

Una peste alta, sunt 12.000 în primăriile din București, plus companiile afiliate încă vreo 20.000. Sunt 30.000 de cetățeni care trăiesc pe banii noștri în București. Cei care sunt subcontractori ar trebui să intre în economia reală, să facem concurs.

Avem 6,2 angajați de primărie la 1000 de locuitori. Avem cumva în București un medic la 1000 de locuitori? Poate că da, poate că nu.

Sunt 7000 de angajați numai în primăria Capitalei. Câte direcții și servicii și direcții generale are primăria asta? 148 de șefi, director, director general, șef de direcție care angajează aproape 7000 de oameni. Avem și companii afiliate, care mai angajează 14.000 de oameni, și instituții afiliate. Acești 7000 fac cât 100 în ziua de azi, 6900 n-au nicio treabă cu primăria, dar mănâncă din bugetul ăsta de 2 miliarde”, afirmă Adrian Sârbu.

Aceeași situație se regăsește în orașele mari din țară, dar și în unele comune.

„Primăria Constanța are 1000 de oameni în primărie la 263.000 de locuitori, domnule. Cluj-Napoca, domnul Boc se laudă, la 286.000 are 1099. Domnule, mulți milițieni or avea că toți, dacă îi întrebi, <domne sunt mulți polițiști locali>. Oradea domnului Bolojan, pe vremea când era primar și a făcut lucruri deosebite, are puțin mai puțin, 640. Dar la Brașov de ce merge treaba numai cu 1,4 la 1000 de locuitori?

Ia uite ce văd aici comuna Cristian, un orășel, are 15,4 bugetari la 1000 de locuitori. Comuna Florești de lângă Cluj, are 5,9 bugetari pe cap de locuitor.

Sunt de acord că există un ADN al fiecărui oraș, dar aparține ploșniței numite bugetari. E un ADN specific și are un instinct extraordinar de a se grupa în instituții publice, de a-și crește salariile și de a-și urmări interesele. E o realitate a vieții noastre”, afirmă Adrian Sârbu.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF- Aleph News:

Ești de acord să votezi pentru funcția de primar în localitatea ta un candidat independent de partide și alte asociații cu experiență în management, iar proiectul lui să conțină cu obligativitate, pentru primul an de mandat implementarea platformei digitale asistate de AI, prin care Avatarul Primarului se relaționează cu Consiliul Local și asigură managementul funcțiilor primarului, 7 zile din 7, ca prim pas către votarea Primarului Virtual prin referendum local?

DA – 70%

NU- 30%

Citește și