- Adrian Sârbu: România e complet abandonată din punct de vedere al administrării.
- Adrian Sârbu: Din iunie vei avea o administrație locală de 500.000 de bugetari.
- Adrian Sârbu: Trebuie să mutăm capitala României de la București.
„Cu oricine vei vota în iunie, la alegerile locale, Democrativa se va capitaliza cu peste 90% dintre primari, președinți și consilieri”, afirmă Adrian Sârbu, la ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, redifuzată pe 6 mai, la ora 08:00.
„9 din 10 primari vor fi ai Democrativei. Spunem „primari” pentru că e reprezentativ pentru administrația locală. În administrația locală conduce partidul care are majoritatea în consiliu – că e județ, municipiu, oraș.
Primăria de acum îți dă certificate de naștere, de căsătorie, de deces, dar nu-ți dă autorizații de construcții fără șpagă. Vezi cazul Nicușor Dan. A pus Bucureștiul în genunchi și n-a dat autorizații decât unora „mai șmecheri”.
Nicușor Dan intră în istoria Bucureștiului ca primarul care a reușit să frâneze dezvoltarea Bucureștiului.
Primăria nu-ți dă ce ți se cuvine. Tot ceea ce-ți oferă Primăria poți obține cu telefonul, cu o aplicație. Estonia e un model pentru noi, o țară care e condusă pe platformă.
Primăria poate fi ușor o aplicație pe mobil.
„Administrația locală e degeaba”
„Spectatorii ne-au răspuns foarte precis că administrația locală e degeabă, pentru că nu mai e nevoie de ea. De ce e nevoie în fiecare localitate? E nevoie de o relație foarte clară, directă și contractuală, inclusiv prin vot.
Administrația locală nu trebuie redusă de la 500.000 la 100.000, ci mult mai drastic.
Cred foarte mult în funcția Primarului pentru că are o relație contractuală între tine cel care votezi și el, o relație pe care o știe dacă e cu adevărat în această în relație, și nu este în relația „primarul PSD, primarul PNL, primarul USR, primarul nu-știu-cui, cu Consiliul în spate”.
Vorbim de esența serviciului, un serviciu public, care nici măcar nu e public. Primăria are foarte puține servicii pe care nu le poate face privatul, de fapt nu are niciunul.
Administrația locală trebuie să aibă 3000 de angajați, 3000 de primari, dacă rămân 3000 de localități. Trebuie să aibă niște consilii de oameni competenți din localitatea respectivă.
România subdezvoltată
„În România, situația e devastatoare. Avem o dezvoltare aberantă în România.
Harta României arată clar: partidele astea, de 35 de ani, în condițiile democrației, n-au reușit să administreze România ca să se dezvolte cât de cât unitar. Rezultatul natural? 5 de milioane de români au fugit.
România a fost destructurată sub administrarea partidelor, pentru că pe acești cetățeni nu i-a interesat nimic decât interesul lor.
România, în ultimii 20 de ani putea să crească între 5-10% pe an. A crescut cu 3,5%. Avem o situație de subdezvoltare a unor zone din România, dar toate acele zone sunt echipate cu costuri. Sunt județe cu zeci, sute de sate și comune, orașe, tot ce e acolo.
România e complet abandonată din punct de vedere al administrarii. Ce e foarte prezent în administrare? Administratorii: bugetarii, primari, consilieri care, din fericire pentru ei, primesc bani gârlă din ceea ce creăm noi, GDP, și din ce dă UE”.
România trebuie resetată
„ Noi nu mai existăm în România lui 1864, dar unii vor să ne țină în acea realitate, cu primării, județe.
În această lume, noi trebuie să resetăm România, atât din punct de vedere al administrației locale, cât și din punct de vedere al administrației centrale, pe un singur principiu: Relația dintre cetățean și autoritatea publică, plătită de cetățean să-i facă un serviciu lui.
Acest serviciu public, în cazul local, e foarte cuantificabil, identificabil, cunoscut, iar el trebuie să fie împărțit în cel care este ales să administreze bugetul și cei care sunt sub-contractați să ofere acest serviciu.
În rest, tot ce vezi la Primărie sunt construcții fictive născute „din timp” și cu multă, multă „abilitate”, ca să creeze impresia că funcționează.
Cum modernizăm România?
„Românii vor să trăiască la oraș. Românii care s-au născut la oraș vor să trăiască la oraș, despre asta vorbim în România viitorului.
Românii vor la oraș – vorbim de orice român; pentru că la oraș sunt condiții de viață mult mai bune decât la țară. Iar românii care se mută la sat, se mută pentru escapade în weekend-uri, pentru „somn”, că job-ul e tot la oraș. Se mută în proximitatea orașelor. Nimeni nu pleacă în „village break”, toată lumea pleacă în „city break”.
Dezvoltarea naturală a României înseamnă că dacă am 50 de zone compacte, atunci am viitoarele unități de administrare teritoriale ale României.
S-a terminat cu țara aia în care „țăranul e pe câmp”. Nu ne mai gândim la agricultură în sensul clasic. De ce nu construim în zona Corabiei un mare oraș agricol, o Olandă cu flori, legume? Ne trebuie tehnologie. Avem apă, avem teren extraordinar, putem genera o creștere economică extraordinară.
Avem 3400 de UAT-uri, adică unități de administrare teritorială. Aceste 3400 de UAT-uri trebuie restrânse, restructurate, reorganizate, în așa fel încât centrul de putere economică și socială să atragă cetățeanul și automat să reconfigureze România. Reconfigurarea României în 120 de UAT-uri e posibilă.
România, țara tuturor posibilităților
„Restructurarea României e o utopie astăzi. Cei care știm și putem și vrem să facem, o să facem. Avem o oportunitate uriașă. România e dorită de foarte mulți europeni și americani; cu cât află mai mult, cu atât vin să locuiască aici, și ar fi și mai mulți. România, dacă ar fi valorificată câte un pic, ar face ca românii să se întoarcă și copiii să nu ne mai plece”.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News
ȘTII că România e împărțită în 3400 de unități de administrare teritorială, în București și în 41 de județe, care angajează peste 500.000 de bugetari.
Ai fost de acord ca numărul de bugetari să fie redus de la 1.300.000 la 500.000. Ești de acord ca numărul de bugetari din administrația locală să fie redus de la 500.000 la 100.000, prin reorganizarea României în 100-120 de zone metropolitane dezvoltate în jurul municipiilor?
DA – 86%; NU – 14%
ȘTII și că ai fost de acord:
– cu implementarea votului electronic la toate alegerile din România, care să îți dea posibilitatea să îți exprimi punctul de vedere rapid în orice decizie politică majoră
– să îi alegi direct pe cei care ocupă principalele funcții în stat și administrație
– că administrația publică trebuie digitalizată, eficientizată, în așa fel încât să ți servească rapid nevoile legitime la costurile cele mai mici
– ca în administrație să fie propuși și votați manageri cu performanță din companiile private și din corporații și nu din activul partidelor
Citește și
- Adrian Sârbu: Suntem în al Treilea Război Mondial. „Liderii” României nu văd asta încă. Cine ne apără?
- Adrian Sârbu: Democrația reală înseamnă că tu, cetățeanul, ai putere decizională. Monopolul partidelor din România trebuie spart
- Adrian Sârbu: Școala de stat nu îi pregătește pe elevi pentru viitor. Elevii trebuie să învețe la privat