- Adrian Sârbu: Avem perspectiva unui război complet între două blocuri.
- Adrian Sârbu: NATO s-a născut ca să nu existe niciun război.
- Adrian Sârbu: România se poată apăra dacă are o economie puternică.
- Adrian Sârbu: Trebuie să folosim toate oportunitățile pentru a apăra țara.
„Suntem în al Treilea Război Mondial”, afirmă Adrian Sârbu, la ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, redifuzată pe 5 mai, la ora 22:00.
Advertisment
„Cine apără România astăzi? Avem doi ani de când a început războiul în Ucraina – de doi ani spun că suntem în război mondial – pe 6 componente. Din nefericire, nici ceea ce se numesc, în mod nejustificat „liderii” României, încă n-au descoperit că suntem în război.
În ultimii 20 de ani, Rusia și China au început să se simtă bine. Când Rusia și China se simt bine, li se urcă la cap. Au venit cu un concept, de peste 10 ani, de „lume multipolară”, adică zic: „America și țările occidentale, ia ridicați-vă voi de la masă, să ne așezăm noi. Dacă nu vă ridicați voi, vă dăm noi la o parte și mai punem o masă aici”. Aceste țări încearcă să facă echipă. Și și-au făcut o echipă bună, puternică.
Recomandări
Ca niciodată în istorie, avem perspectiva unui război complet, economic, militar, cyber, ideologic, axiologic, demografic și cultural, între două blocuri care n-au existat. Rusia a mai încercat în anii ’70, dar era prea slabă, cădea – iar asta s-a văzut în ’80.
Cine ne apără? Cum ne apărăm? România trebuie să-și pună această întrebare. Avem o situație în care Ordinea Mondială în care am trăit în ultimii 30 de ani este propusă spre demolare.
România este țintă. Noi ne lovim cu iraționalul istoric, ne lovim cu o logică ce nu ni se pare logică, ne sfiim să recunoaștem că avem de-a face cu un leadership patologic, un cetățean care are în mână butonul nuclear al celui mai mare arsenal nuclear din lume, după cum se laudă Putin, și al celor mai avansate arme cu cea mai mare viteză – și submarine, nu doar aeriene.
Așa că dacă vrem să filozofăm, spunem că ne întâlnim cu iraționalul istoric: Era ilogic să intre Putin în Ucraina. A intrat. Era ilogic să-și omoare sute de mii de ruși. I-a omorât. Noi nu contăm pentru Putin. Am trecut în zona patologicului istoriei. Pe Putin îl interesează să-și atingă obiectivele pe care și le-a stabilit dintr-o perspectivă de sănătate alterată. Avem de-a face cu acest om care poate oricând să spună „mie nu-mi place de voi, românii, vreau să vă extermin”.
America are în fiecare zi un război, undeva în lume. NATO s-a născut ca să nu existe niciunul. NATO n-a câștigat niciun război pentru că NATO nu trebuie să poarte niciunul”.
Cine apără România?
„România nu se pregătește deloc pentru apărare, crezând că nu va fi niciun război.
Dacă nu știai cine apără România, va trebui să o aperi tu, eu, noi. Vom încerca să supraviețuim. Unii o să murim, unii n-o să murim. Unii o să fim lași și o să scăpăm, o să fugim, iar alții vom fi curajoși și poate o să supraviețuim. Noi suntem obligați să ne gândim cum trebuie să apărăm România. Ca și la Revoluție, în România n-a avut cine să facă schimbarea și a trebuit să ne băgăm noi, civilii.
Dacă ai puterea la tine, trebuie să ți-o exerciți. Anul ăsta e an electoral. Trebuie să te trezești în fiecare zi cu răspunderea că ai o armă la tine – dreptul și obligația de a schimba România. I-am lăsat pe niște compatrioți de-ai noștri să-și facă de cap”.
România are nevoie de strategie
„Avem nevoie de o strategie de Apărare, cu execuții clare, care să prevadă întreg poporul român. Apărarea României se bazează pe o economie a României privată, nu de stat.
Puțina industrie militară pe care a avut-o România a fost distrusă. De ei, se știu ei cine sunt, cu grade multe și pensii mari. Astăzi, România trebuie să se apere, iar apărarea nu vine de la „hai să ne ducem să cumpărăm”, că nu avem de unde. Nimeni nu vinde. E nevoie de echipament militar, de la muniție la cele mai avansate tehnologii, și nu se găsesc de vânzare.
În schimb, avem oameni capabili să facă strategii militare, strategii economice de sectoare duale strategice, oameni care să gândească și dacă nu știu, învață, iau de la alții, copiază doctrina finlandeză, suedeză, dacă nu ne place a noastră.
Poporul român, ăla amărât, avea o simplă strategie – când îl invadau, se retrăgea în munți, otrăvea fântânile. Dar avea o strategie.
Ține de voința noastră să ținem țara asta neocupată. Putem face asta, dar nu prin toate sectoarele publice „strategice” care nu există. Românii nu mai au încredere în partide. Nu ne așteptăm să primim strategii de la nimeni. O să le facem noi, împreună”.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News
De 2 ani, Ucraina se apară în fața agresiunii Rusiei. Astăzi, războiul se apropie de granița României și a NATO.
În acești 2 ani, președintele României, comandant suprem al armatei, și Guvernul au planificat și executat acțiunile ce se impuneau pentru a asigura apărarea României în fața unei eventuale invazii ruse?
DA – 23%; NU – 77%
Ungaria și Turcia, țări NATO, sprijină pe față Rusia în conflictul cu Ucraina și au sabotat intrarea Suediei și Finlandei in NATO.
În eventualitatea declanșării de către Rusia a unui conflict armat cu România, țară NATO, devin Ungaria și Turcia amenințări reale pentru România și NATO?
DA – 49%; NU – 51%
La întrebarea dacă ar apăra România în cazul în care ar fi atacată, 62% dintre spectatorii și cititorii Aleph Media, Mediafax și ZF, printre care te numeri și tu, au răspuns NU.
Ești pregătit să trăiești într-un teritoriu anexat și guvernat de Rusia lui Putin?
DA – 23%; NU – 77%
Citește și
- Adrian Sârbu: Școala de stat nu îi pregătește pe elevi pentru viitor. Elevii trebuie să învețe la privat
- Adrian Sârbu: Democrația reală înseamnă că tu, cetățeanul, ai putere decizională. Monopolul partidelor din România trebuie spart
- Adrian Sârbu: Iohannis a decis comasarea alegerilor pentru propria sa imagine
Partenerii noștri