• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 77% dintre respondenți sunt de acord că funcțiile guvernamentale trebuie reconcepute, limitate, digitalizate, executate și de sectorul privat, în așa fel încât să-ți servească rapid nevoile și interesele legitime la costurile cele mai mici.
  • Sectorul guvernamental ar trebui să aibă șapte funcții: apărare, administrare a bugetului, dezvoltare și protejare a resursei umane, învățare, planificare și dezvoltare economică și tehnologică, administrare a teritoriului și de reprezentare externă
  • Administrarea banilor din taxe și impozite ar trebui făcută de o platformă digitală din care se pot aloca, conform unor reguli, bani pentru servicii și produse de calitate și care ar permite contribuabililor să aibă control asupra bugetului public, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Te-am întrebat: În condițiile revoluției tehnologice poți avea acces la serviciile guvernamentale rapid și nealterat prin intermediul e-platformelor asistate de inteligența artificială. Ești de acord că funcțiile guvernamentale trebuie reconcepute, limitate, digitalizate, executate și de sectorul privat, în așa fel încât să-ți servească rapid nevoile și interesele legitime la costurile cele mai mici? Hai să vedem cum ai răspuns. 77% Da, 23% nu.

Adrian Sârbu: Eu cred că în sectorul guvernamental trebuie să existe șapte funcții. Și cu excepția funcției de apărare care, uite e a doua, probabil pentru România eu zic că mai mult de 300.000 n-am nevoie. Uite un guvern pe care trebuie să-l gândim noi… Cine vrea să gândească în țara asta și, ca să gândească cineva mandatat, trebuie să gândească toți cei 18 milioane de votanți “domnule, noi așa vrem”. Vreau ca tot bugetul public să fie pe platforme digitale. Româniadat.com sau Româniadat.ro. Cine e asta? Platforma de guvernare a României. Și ce face asta? Îmi livrează mie, Hofi, Nemo servicii și produse pe care eu nu le pot cumpăra decât din sectorul public, pentru că sunt nerentabile, că vorbeam de profitabilitate în sectorul privat. Și ce-mi livrează? În primul rând, îmi administrează banii din taxe și impozite. Dar uite ce scrie acolo, funcția de administrare buget. Ăla e un minister al bugetului și ce înseamnă asta? De acolo, prin platformă, banii se dau dintr-un singur loc. Cum adică zice Hofi? “Bă, și primarul nu mai poate să aloce bani?” Nu, el se ocupă de binele cetățenilor și banii îi alocă platforma, conform regulilor. Că dacă ai lucrat cu statul dai un raport și tu cu ce prețuri ai lucrat, câte lucrări ai făcut, că te controlează cineva în numele statului.

Deci funcția de apărare am spus, o să vorbim mai mult, funcția de dezvoltare și protejare a resursei umane. Ce înseamnă asta? Să cresc poporul român. Adică să fie mai mulți români, mai sănătoși și mai deștepți.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Care e principala mea preocupare? Să n-am oameni bolnavi.

Deci ce fac eu? Politici să-mi țin oamenii sănătoși, că spune acolo protejarea resursei umane. Un minister ca ăsta într-o țară se uită la fiecare om ca la o comoară, ca la un unicat.

Uite a patra funcție, funcția de învățare. Eu am o funcție de învățare pe care o reglementez și o execută cei care sunt în business-ul de învățare. Că mi-ai zis “domle, ce profit face școala?” Hofi, știi care sunt unele dintre cele mai profitabile instituții din lume? Universitățile mari. Eu vreau ca România să devină o țară campioană în învățare, avansată în învățare.

Hofi: Funcția de planificare și dezvoltare economica și tehnologică.

Adrian Sârbu: Nu există în România. Te-am întrebat. Avem Ministerul Cercetării, Ministerul Digitalizării, ministerul… Bă, nimic. Ce trebuie eu să am aici? Trebuie să mă uit, să văd unde merge lumea. Astăzi merge lumea către AI. Și unde mai merge lumea? Către mâncare bio. Green Deal-ul ăsta este o oportunitate a secolului.

La fel pentru mine faptul că încă mai am IT-iști. Și ți-am spus de la început. Domne, dacă ne rezolvăm apărarea, că aici suntem dezastru, că vine rusu peste mine și zice “bravo, bravo”. Îmi spune ca bunicul lui “davai ceas, davai soție, harașo tovărășie”.

Nemo: Administrarea teritoriului.

Adrian Sârbu: Deci, altă nenorocire a României. Ministerul de Interne, cu zeci de mii de milioane de primării de… noi nu mai trebuie să avem atâtea localități, măi, fraților, atâtea județe, atâtea comune. Și mai e ministerul șapte, cel mai frumos minister. Cine își dorește în România să lucreze la un minister, la ce minister își dorește?

Hofi: La Externe.

Adrian Sârbu: Exact. Exact. Hai să mă fac ambasador, consul pe la d-astea culturale, centrele culturale, să nu fac nimic, să mă plâng toată ziua și să trăiesc pe afară pe banii românilor. Nu mai am nevoie să am consuli. Consulii sunt responsabili să aducă bani negri cu servieta, să ducă și să aducă. Șefii mari, șefii lor le dau bani să-i scoată din țară cu servieta, că e diplomatică. Nu râde că e adevărat.  Și când vin ei de acolo aduc… Pe vremuri ambasadorii, consuli, piloții toți aduceau țigări, whisky, blugi, casetofoane, vide-urio și le vindeau.

Hofi: Eu nu mai pot…

Adrian Sârbu: Ăsta era Ministerul de Externe, da, ăsta era Ministerul de Externe.

Știi pe ce lume trăiești? Realizezi că trebuie să te trezești și să-l tragi de mânecă pe ăla care îți mănâncă banul, să te uiți ce soluție trebuie să găsești pentru tine, pentru copilul tău?

Rezultatele sondajului Mediafax- ZF- Aleph News:

  1. Ai fost de acord că bugetarii, 1,3 milioane:
  2. sunt plătiți din taxele și contribuțiile tale
  3. sunt selectați pe criterii politice, în funcție de interesele partidelor și nu pe competență și profesionalism
  4. îți cheltuie banii după interesele lor, fără nicio posibilitate de control a mandatului din partea ta

Ești de acord că în instituțiile publice trebuie introduse prin lege criteriile de guvernanță și practicile de angajare, de selectare a resursei umane și a bunei administrări din companiile private și corporații?

DA- 73%

NU- 27%

2. În condițiile revoluției tehnologice poți avea acces la serviciile guvernamentale rapid și nealterat prin intermediul e-platformelor asistate de inteligența artificială.

Ești de acord că funcțiile guvernamentale trebuie reconcepute, limitate, digitalizate, executate și de sectorul privat, în așa fel încât să-ți servească rapid nevoile și interesele legitime la costurile cele mai mici?

DA- 77%

NU – 23%

3. Ai fost de acord că:

  • serviciul public trebuie să fie de cea mai înaltă competență
  • principalele funcții publice trebuie alese direct
  • nimeni nu poate ocupa o funcție publică mai mult de două mandate
  • într-o funcție publică, cel care e ales trebuie să prezinte un proiect și să raporteze anual executarea mandatului în fața celui care l-a votat

Ești de acord ca atunci când ți se cere să ocupi o funcție publică de cel puțin un mandat?

DA- 86%

NU -14%

Citește și