- Adrian Zuckerman insistă pentru eliminarea oricărei excepții în aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și a oligarhilor săi. „Oligarhii cu bunuri în SUA sau în alte părți ale lumii nu ar trebui să le poată transfera rudelor, prietenilor sau entităților controlate de ei.
- Sancțiunile bancare trebuie să fie împotriva tuturor băncilor ruse, nu doar a unora și toate tranzacțiile cu Rusia interzise, inclusiv cele cu petrol și gaze”, subliniază fostul ambasador.
- „SUA și NATO au furnizat mii de Stingers, Javelins, Mpad-uri și diverse alte sisteme și muniții militare. De ce nu și avioanele de care Ucraina are o nevoie atât de disperată?
Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, afirmă că, după aproape trei săptămâni de război, aliații occidentali nu au reușit să ia toate măsurile disponibile necesare pentru a opri genocidul și distrugerea Ucrainei de către Rusia lui Vladimir Putin.
Advertisment
„Doar un răspuns fără echivoc și hotărât va opri acest război și creșterea numărului de morți în rândul populației civile. Toate ajutoarele și echipamentele militare posibile și disponibile, inclusiv avioanele, ar trebui acordate Ucrainei. UE și SUA trebuie să nu mai fie ambivalente. SUA nu ar trebui să-i spună lui Putin ce nu vor face SUA din punct de vedere militar. Lui Putin ar trebui să i se spună în termeni fără echivoc că SUA și aliații săi vor face tot ce este necesar pentru a-l opri – totul ar trebui să fie pe masă și că, de fapt, SUA și aliații săi se așează la o masă mai mare!”, afirmă fostul diplomat american.
Adrian Zuckerman insistă pentru eliminarea oricărei excepții în aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și a oligarhilor săi. “Oligarhii cu bunuri în SUA sau în alte părți ale lumii nu ar trebui să le poată transfera rudelor, prietenilor sau entităților controlate de ei. Sancțiunile bancare trebuie să fie împotriva tuturor băncilor ruse, nu doar a unora și toate tranzacțiile cu Rusia interzise, inclusiv cele cu petrol și gaze”, subliniază fostul ambasador.
Recomandări
Adrian Zuckerman consideră că declarațiile amestecate și ambigue ale SUA și UE sunt contraproductive, iar reticența în a impune o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei este de neînțeles în condițiile în care o asemenea măsură ar putea pune capăt decisiv invaziei rusești.
„SUA și NATO au furnizat mii de Stingers, Javelins, Mpad-uri și diverse alte sisteme și muniții militare. De ce nu și avioanele de care Ucraina are o nevoie atât de disperată? De ce să nu permită Ucrainei să-și protejeze cetățenii și să pună capăt decisiv acestei invazii rusești?”, se întreabă fostul ambasador.
„Este necesară imediat o zonă interzisă de zbor”
În opinia sa, impunerea unei zone interzise de zbor este necesară imediat, iar NATO trebuie să acționeze decisiv pentru a opri terorismul expansionist rusesc, altfel există riscul unei rupturi în organizația nord-atlantică.
„Este necesară imediat o zonă interzisă de zbor pentru a preveni sacrificarea în continuare a civililor nevinovați. NATO nu poate fi ținută ostatică de un șantajist criminal. Scopul principal al NATO a fost să protejeze Europa tocmai împotriva acestui tip de terorism expansionist rus. Oamenii de pe mapamond urmăresc răspunsul NATO. Eșecul NATO de a acționa decisiv pentru a opri expansionismul și genocidul rusesc nu va fi uitat și va fractura NATO. Statele baltice și alte țări mai mici privesc cu sufletul la gură. Dacă NATO renunță sau continuă cu ambivalența în fața amenințărilor nucleare rusești acum, care sunt șansele ca NATO să intensifice și să ajute țările care sunt mai mici decât statul Delaware atunci când vor fi invadate de Putin? Aceleași amenințări nucleare vor fi făcute din nou de Putin”, avertizează fostul diplomat american.
„Viitorul NATO este în joc pe măsură ce încrederea în alianță scade”
Adrian Zuckerman atrage atenția că și articolul 5 din Tratatul NATO ar putea deveni doar o bucată de hârtie uitată pe undeva așa cum s-a întâmplat cu garanțiile de securitate acordate Ucrainei după renunțarea la armele nucleare.
„Promisiunile NATO de a proteja astfel de țări în conformitate cu articolul 5 nu sunt deosebit de convingătoare, având în vedere istoria recentă. Ce vor face SUA, UE și NATO când unul dintre statele baltice, Moldova sau altă țară din Europa va fi invadată de ruși? Putin va pretinde din nou că salvează țara și oamenii ei de naziști, lăcuste sau alte prostii similare, iar aliații occidentali vor decide că un astfel de conflict este o problemă internă și nu riscă amenințarea unui război cu Rusia. Istoria a demonstrat deja că este așa cu invazia rusă a Donbasului și Crimeei în 2014 și din nou acum vreo două săptămâni. Acordul tripartit din 1994 dintre SUA, Marea Britanie și Rusia cu Ucraina pentru a garanta integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care își predă armele nucleare nici nu mai este menționat. Este doar o bucată de hârtie uitată și doar un alt acord încălcat de un dictator cu arme nucleare. Articolul 5 nu ar trebui să fie o altă bucată de hârtie uitată, dar istoria a arătat că de fapt poate fi altfel. SUA și UE nu își pot permite să nu acționeze fără echivoc acum. Viitorul alianței este în joc pe măsură ce încrederea în alianță scade”, avertizează fostul diplomat.
„Lipsa de hotărâre în fața crimelor împotriva umanității este o abdicare rușinoasă”
Adrian Zuckerman afirmă că SUA și UE ar trebui să acționeze hotărât și să-i dea un ultimatum lui Vladimir Putin pentru a-și retrage trupele din Ucraina.
„Momentul ca SUA și aliații săi să acționeze decisiv și să conducă de pe front, la fel ca președintele Zelenski, este de mult așteptat. SUA și NATO trebuie să aibă un plan și o strategie proactivă. Lui Putin trebuie să i se spună fără echivoc să nu mai ucidă civili acum! Lui Putin ar trebui să i se spună că toate trupele rusești din toată Ucraina trebuie retrase imediat și dacă nu sunt finalizate în 48 de ore, NATO și SUA vor folosi toate resursele disponibile! Lipsa de hotărâre în fața crimelor continue împotriva umanității este o abdicare rușinoasă de la conducerea morală, politică și militară. Beneficiile scăpării lumii de Putin acum ar fi enorme. Nu numai că Europa ar fi un loc mai bun, ci și multe alte locuri din lume. Oamenii din Cuba, Venezuela, Siria, precum și multe alte țări din întreaga lume ar putea să se alăture lumii moderne și să împărtășească beneficiile păcii, libertății și democrației. Expansionismul rusesc, autoritarismul, violența și războiul nu ar mai fi o amenințare globală”, mai spune fostul ambasador al SUA.
Partenerii noștri