• Un organism mondial cu 193 de membri respinge cererea Rusiei de vot secret asupra rezoluției de condamnare a anexărilor ilegale ale Moscovei la teritoriul ucrainean.
  • Nebenzia a acuzat NATO de escaladarea conflictului și a spus că cu NATO este cea cu care Rusia se confruntă cu adevărat în Ucraina.
  • Adunarea Generală este așteptată să voteze săptămâna aceasta un proiect de rezoluție care condamnă referendumurile ilegale susținute de Moscova.

Adunarea Generală a ONU a convocat luni o sesiune de urgență pentru a discuta despre referendumurile ilegale susținute de Moscova pentru anexarea unor părți din estul Ucrainei, trimisul Kievului acuzând Rusia de a fi un stat terorist, la câteva ore după ce aceasta a efectuat lovituri mortale în țara sa, în urma cărora au murit cel puțin 14 civili.

Întreaga lume a văzut încă o dată adevărata față a statului terorist care ne ucide poporul, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, în fața Adunării Generale a ONU.

Atacarea deliberată a civililor este o crimă de război. Prin lansarea de atacuri cu rachete asupra civililor care dorm în casele lor sau se grăbesc să meargă la serviciu, asupra copiilor care merg la școală, Rusia a dovedit încă o dată că este un stat terorist care trebuie descurajat în cele mai puternice moduri posibile, a spus Kyslytsya.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

El a spus că anexările ilegale ale Rusiei la teritoriul ucrainean reprezintă o amenințare existențială pentru ONU, iar comunitatea internațională trebuie să apere principiile Cartei ONU.

Ne aflăm acum la un punct de inflexiune în care ONU fie își va restabili credibilitatea, fie va cădea în cele din urmă în eșec. Iar dacă se va întâmpla aceasta din urmă, nu ar trebui să dăm vina decât pe noi înșine, a spus el.

O dâră de sânge este lăsată în urma delegației ruse atunci când intră în Adunarea Generală, iar sala este umplută cu miros de carne umană înăbușită. Trimisul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a calificat reuniunea drept extrem de politizată, adăugând că a fost lansată special pentru a promova o narațiune antirusească.

Nebenzia a acuzat NATO de escaladarea conflictului și a spus că cu NATO este cea cu care Rusia se confruntă cu adevărat în Ucraina. El a spus că Ucraina este folosită ca loc de testare pentru armele NATO și pentru lupte prin procură cu Rusia.

Adunarea Generală este așteptată să voteze săptămâna aceasta un proiect de rezoluție care condamnă referendumurile ilegale susținute de Moscova pentru anexarea unor părți din estul Ucrainei – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson -, încălcând astfel dreptul internațional.

O rezoluție elaborată de Uniunea Europeană și co-sponsorizată de Turcia pentru a fi examinată de organismul ONU ar izola Rusia de comunitatea internațională dacă ar fi adoptată. Rusia a cerut ca votul să fie secret, dar Adunarea Generală a ONU i-a respins cererea cu 107 voturi pentru.

Treisprezece țări au votat împotriva organizării unui vot public asupra proiectului de rezoluție, în timp ce 39 de țări s-au abținut. Rusia și China nu au votat, alături de alte câteva țări.

Acesta a fost încă un pas spre o nouă divizare și escaladare, ceea ce suntem siguri că nu este ceea ce și-ar dori majoritatea covârșitoare a statelor ai căror reprezentanți sunt reuniți în această sală, a declarat Nebenzia.

Proiectul de rezoluție a Adunării Generale a ONU cere tuturor statelor și organizațiilor internaționale să nu recunoască nicio modificare a Rusiei a celor patru regiuni din estul Ucrainei și cere Rusiei să revină imediat și necondiționat asupra deciziilor sale.