• Aeroporturile sunt pregătite să elimine regula celor 100 ml de lichide în bagajele de mână până în 2024, potrivit unor rapoarte.
  • Pentru prima dată în ultimii 16 ani, pasagerii vor putea transporta în bagajul de mână o sticlă de apă de dimensiuni normale, de exemplu.
  • Restricția de 100 ml pentru lichide a fost introdusă în 2006, după ce serviciile de informații au dezvăluit un complot de a arunca în aer mai multe companii aeriene.

Aeroporturile sunt pregătite să elimine regula celor 100 ml de lichide în bagajele de mână până în 2024, potrivit unor rapoarte. Pentru prima dată în ultimii 16 ani, pasagerii vor putea transporta în bagajul de mână o sticlă de apă de dimensiuni normale, de exemplu.

The Times relatează că pasagerii nu vor mai fi nevoiți să își golească bagajele la controalele de securitate, ceea ce înseamnă că laptopurile, machiajul și băuturile pot rămâne în bagajul de mână. În schimb, vor fi utilizate scanere CT moderne pentru a produce o imagine 3D a conținutului unei genți, înlocuind sistemul arhaic de imagini 2D și de verificare fizică a bagajelor, ce încetinește adesea cozile de așteptare, care sunt deja amplificate din cauza unei industrii a turismului post-COVID în redresare.

Principalul aeroport din Marea Britanie, Heathrow din Londra, testează deja noua tehnologie și se speră că toate aeroporturile importante din Marea Britanie vor beneficia de ea până în 2024. John Holland-Kay, șeful aeroportului Heathrow, a declarat pentru The Times: Tocmai am început extinderea zonei de securitate din Terminalul 3, care va avea mai multe scanere CT și care are ca termen limită mijlocul anului 2024 de la DFT. Până atunci, experiența normală a pasagerilor va fi ca lichidele să rămână în bagaje.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Progresul înseamnă, de asemenea, că pungile de plastic transparente sunt pe cale de dispariție, dar, deocamdată, regulile rămân aceleași. Restricția de 100 ml pentru lichide a fost introdusă în 2006, după ce serviciile de informații au dezvăluit un complot de a arunca în aer mai multe companii aeriene deasupra Oceanului Atlantic.

Presupușii atentatori îndrăzneți plănuiau să treacă prin securitatea aeroportului obiectele necesare pentru dispozitivele explozive, deghizate în băuturi, înainte de a asambla explozibilii la bord. În martie, aeroportul Shannon din Irlanda a eliminat restricția de 100 ml pentru lichidele din bagajul de mână al călătorilor.

Eoghan Corry, expert în turism, a declarat: Ceea ce s-a schimbat este tehnologia… patru sau cinci companii au ridicat nivelul tehnologiei tot timpul. Shannon a introdus-o înainte de Crăciun – Aeroportul Donegal a introdus-o și el. Ceea ce vom vedea probabil, și aceasta este o veste foarte bună, este că în următoarele 12 luni, marile aeroporturi vor introduce acest lucru”, a adăugat el.