• Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile respective.
  • Rafael Grossi a declarat că oricine ar fi fost responsabil pentru aceste atacuri se joacă cu focul”, reiterând un avertisment pe care l-a făcut în septembrie.
  • Nu au fost raportate victime.

Explozii puternice au zguduit centrala nucleară Zaporojie din Ucraina în acest weekend, reînnoind temerile că luptele atât de apropiate de instalație ar putea provoca un accident nuclear. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că oricine ar fi fost responsabil pentru aceste atacuri se joacă cu focul”, reiterând un avertisment pe care l-a făcut în septembrie.

Experții AIEA de la centrală au declarat că mai mult de o duzină de explozii au fost auzite într-o perioadă scurtă de timp duminică dimineața, ora locală, a precizat organizația de supraveghere nucleară într-un comunicat. Au fost observate bombardamente atât în apropierea instalației, cât și la fața locului. Oficialii AIEA au putut chiar vedea unele explozii de la ferestrele lor, a precizat organismul de supraveghere nucleară.

Pe baza informațiilor furnizate de conducerea centralei, echipa AIEA a declarat că au fost avariate unele clădiri, sisteme și echipamente de pe amplasamentul centralei, dar niciuna dintre ele nu a fost până acum critică pentru siguranța și securitatea nucleară”, a precizat agenția. Nu au fost raportate victime.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile respective. Compania națională de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a declarat că se pare că forțele rusești au încercat să împiedice capacitatea țării de a furniza energie electrică cetățenilor săi. Kremlinul a desfășurat, în ultimele săptămâni, o campanie de bombardamente și lovituri aeriene asupra infrastructurii ucrainene, menită să paralizeze capacitatea Kievului de a furniza căldură locuitorilor săi în apropierea iernii.

Ministerul rus al Apărării a susținut că exploziile de la Zaporojie au fost rezultatul artileriei trase de armata ucraineană. Ucraina a acuzat în repetate rânduri forțele rusești că au depozitat armament greu în interiorul complexului și că l-au folosit ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate riposta la foc fără a risca să lovească unul dintre reactoarele centralei.