• Forțele ruse sfidează Ucraina în estul țării.
  • Un ministru ucrainean afirmă că în Herson au fost găsite cadavre și semne de tortură.
  • Organismul de supraveghere al ONU transmite un nou avertisment Rusiei cu privire la centralele nucleare.

Joi, atacul cu rachete asupra instalațiilor energetice ucrainene s-a intensificat, în timp ce forțele rusești estul Ucrainei este atacat din toate direcțiile, întărit de trupele retrase din orașul Herson din sud, pe care Kievul l-a recucerit săptămâna trecută. Exploziile au răsunat în orașe precum capitala Kiev, portul sudic Odesa, orașul central Dnipro și regiunea sud-estică Zaporojie.

Pedeapsa pentru toate atrocitățile rusești – atât prezente, cât și trecute – va fi inevitabilă”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Twitter, în timp ce s-a aflat că un tribunal olandez a decis că un avion de pasageri doborât deasupra estului Ucrainei în 2014 a fost lovit de o rachetă de fabricație rusească.
Instanța a condamnat la închisoare pe viață doi foști agenți de informații ruși și un lider separatist ucrainean pentru doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines la 17 iulie 2014, în urma căreia au murit toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului.

De asemenea, instanța a declarat că Rusia deținea controlul general” asupra forțelor separatiste din estul Ucrainei la acea vreme. Un acord menit să atenueze penuria mondială de alimente prin facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei din porturile sale din sudul Mării Negre a fost prelungit cu 120 de zile, deși Moscova a declarat că propriile sale cereri nu au fost încă abordate pe deplin.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În timp ce la Kiev cădea prima zăpadă a iernii, autoritățile au declarat că lucrează la restabilirea energiei electrice la nivel național, după ce Rusia a declanșat la începutul acestei săptămâni ceea ce Ucraina a declarat că a fost cel mai puternic bombardament asupra infrastructurii civile din timpul celor nouă luni de război.

Zelenski a postat imagini video, aparent filmate de la o cameră de luat vederi a unei mașini, care arată o explozie uriașă în Dnipro, care a trimis flăcări și fum negru pe cer. Cel puțin 15 persoane au fost rănite în Dnipro, trei au fost rănite în orașul Harkov din nord-estul țării și cel puțin o persoană a fost rănită în Odesa, au declarat oficialii.