• Forțele ucrainene au ajuns vineri în orașul Herson, eliberându-l împreună cu alte părți din regiunea de sud a țării.
  • Forțele Moscovei controlează încă aproximativ 70% din regiunea Herson.
  • Kremlinul a insistat că retragerea din orașul Herson nu a fost o rușine pentru președintele Vladimir Putin.

Președintele ucrainean a lăudat rezistența poporului său în urma eliberării unor părți din regiunea Herson de sub ocupația rusă și a transmis un avertisment soldaților ruși rămași în urmă. Unități militare speciale se aflau în capitala regiunii – numită și Herson – vineri seara târziu, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său nocturn, adăugând: Oamenii din Herson așteptau. Ei nu au renunțat niciodată la Ucraina. Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată – și Ucraina își recapătă întotdeauna propria speranță. Sunt fericit să văd cum oamenii, în ciuda tuturor amenințărilor, în ciuda represiunii și abuzurilor ocupanților, au prețuit steagurile ucrainene, au crezut în Ucraina… Și chiar și atunci când orașul nu este încă complet curățat de prezența inamicului, locuitorii din Herson înșiși îndepărtează deja de pe străzi și clădiri simbolurile rusești și orice urmă a șederii ocupanților în Herson.

Avertismentul lui Zelenski pentru soldații, mercenarii și colaboratorii” ruși care au rămas în Herson și în alte orașe sudice eliberate a fost următorul: Nu am mai văzut niciodată o astfel de persoană. Singura șansă de salvare este ca voi să vă predați în captivitate ucraineană. Vă garantăm că veți fi tratați în conformitate cu legea și cu standardele internaționale. Iar soldaților ruși care au îmbrăcat haine civile și se ascund undeva, vreau să le spun că nu are rost să se ascundă. Vă vom găsi oricum. Nu trageți de timp. Captivitatea voluntară este singura opțiune pentru toți ocupanții.

Orașul Herson a fost singura capitală de provincie care a fost capturată de ruși de când aceștia au invadat la sfârșitul lunii februarie, iar regiunea a fost anexată împreună cu alte trei în septembrie. Dar, la începutul acestei săptămâni, comandanții militari ruși au declarat că nu mai pot aproviziona trupele din oraș și de pe malul vestic al râului Dnipro pe care se află acesta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE