Africa de Sud raportează primul deces legat de vaccinul COVID

Vaccin Covid-19
  • Vârsta persoanei și alte detalii personale nu au fost dezvăluite din motive de confidențialitate.
  • Ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, a declarat că până la jumătatea lunii iulie au fost raportate la SAHPRA puțin peste 6.200 de efecte adverse.
  • Africa de Sud a folosit injecții de la J&J și Pfizer în campania de vaccinare COVID.

Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Africa de Sud a raportat joi o legătură între decesul unei persoane și vaccinul COVID-19 de la Johnson & Johnson, fiind pentru prima dată când o astfel de legătură directă a fost făcută în această țară.

Persoana a prezentat o tulburare neurologică rară, sindromul Guillain-Barre, la scurt timp după ce i s-a administrat vaccinul Janssen de la J&J, după care persoana a fost conectată la un ventilator și ulterior a decedat, au declarat oamenii de știință seniori în cadrul unei conferințe de presă. La momentul îmbolnăvirii nu a putut fi identificată nicio altă cauză pentru sindromul Guillain-Barre, a declarat profesorul Hannelie Meyer.

Vârsta persoanei și alte detalii personale nu au fost dezvăluite din motive de confidențialitate. J&J a precizat, într-o declarație trimisă prin e-mail, că GBS a fost asociat cu administrarea diferitelor vaccinuri și a altor medicamente și poate fi declanșat și de SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Compania a declarat că susține cu tărie creșterea gradului de conștientizare a semnelor și simptomelor evenimentelor rare pentru a se asigura că acestea pot fi identificate rapid și tratate eficient.

În luna iulie a anului trecut, autoritățile americane au adăugat un avertisment la o fișă informativă pentru vaccinul J&J, afirmând că datele sugerau că există un risc crescut de GBS în cele șase săptămâni de la vaccinare. La momentul respectiv, se menționau 100 de rapoarte preliminare de SGB la beneficiarii de vaccin, inclusiv 95 de cazuri grave și un deces raportat.

La momentul avertismentului din SUA, J&J a declarat că se afla în discuții cu autoritățile de reglementare și că rata cazurilor raportate de SGB la beneficiarii vaccinului Janssen a depășit doar cu puțin rata de bază. citiți mai departe

Beneficiul vaccinării încă depășește cu mult riscul, a declarat reporterilor Boitumelo Semete-Makokokotlela, director executiv al Autorității de reglementare a produselor de sănătate din Africa de Sud.

În contextul nostru, am administrat aproximativ 9 milioane de doze de vaccin Janssen, iar acesta este primul caz de SGB cu legătură cauzală. Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a adăugat anul trecut GBS ca posibil efect secundar al vaccinului COVID al AstraZeneca care, ca și cel al J&J, folosește tehnologia vectorului viral. citeste mai departe

Ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, a declarat la conferința de presă de joi că până la jumătatea lunii iulie au fost raportate la SAHPRA puțin peste 6.200 de efecte adverse din cele peste 37 de milioane de doze de vaccin COVID administrate în țară, echivalentul a 0,017%. Semete-Makokokotlela a declarat că autoritatea de reglementare a evaluat aproximativ 160 de decese de când a început implementarea vaccinării COVID, dar nu a văzut până acum o legătură cauzală cu vaccinarea.

Africa de Sud a folosit injecții de la J&J și Pfizer în campania de vaccinare COVID. Lansarea a avut un început lent din cauza dificultăților de asigurare a aprovizionării și a negocierilor prelungite cu companiile farmaceutice, dar, mai recent, a fost încetinită de ezitare. În prezent, aproximativ 46% din populația adultă de 40 de milioane de persoane este complet vaccinată.