• Această măsură vine în contextul în care mai puțin de jumătate dintre persoanele eligibile pentru prima doză de rapel au primit-o.
  • Oficialii ar putea avea dificultăți în a convinge oamenii să facă un al doilea rapel deoarece cazurile de COVID, spitalizările și decesele rămân scăzute, spun experții.
  • Măsura vine în timp ce oficialii federali din domeniul sănătății măsoară dacă o subvariantă omicronică extrem de contagioasă, cunoscută sub numele de BA.2, va deveni o amenințare substanțială în țară.

Un al doilea rapel „ar putea contribui la creșterea nivelului de protecție pentru aceste persoane cu risc mai ridicat”, spune oficialul FDA. Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a declarat marți că a autorizat un al doilea rapel al vaccinurilor Pfizer-BioNTech sau Moderna împotriva coronavirusului pentru persoanele în vârstă.

Agenția a precizat că a doua doză poate fi administrată persoanelor cu vârsta de 50 de ani și mai mult, la cel puțin patru luni după ce au primit prima doză de rapel a oricărui vaccin COVID-19 aprobat.

„Această acțiune va face acum disponibilă o a doua doză de rapel a acestor vaccinuri pentru alte populații cu risc mai mare de boală severă, spitalizare și deces”, a declarat FDA într-un comunicat.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

De asemenea, agenția a precizat că un al doilea rapel din aceste vaccinuri poate fi administrat persoanelor cu vârsta de 12 ani și mai mult cu anumite tipuri de imunocompromis, la patru luni după prima injecție de rapel.

„Acestea sunt persoane care au suferit un transplant de organe solide sau care trăiesc cu afecțiuni considerate a avea un nivel echivalent de imunocompromis”, a precizat agenția.

„Pe baza unei analize a datelor emergente, o a doua doză fie a vaccinului Pfizer-BioNTech, fie a vaccinului Moderna COVID-19 ar putea contribui la creșterea nivelului de protecție pentru aceste persoane cu risc mai ridicat”, a declarat Peter Marks, directorul Centrului de evaluare și cercetare în domeniul produselor biologice al FDA. În plus, datele arată că o doză inițială de rapel este esențială pentru a contribui la protejarea tuturor adulților împotriva rezultatelor potențial severe ale COVID-19. Așadar, cei care nu au primit doza inițială de rapel sunt puternic încurajați să facă acest lucru”, a spus acesta în aceeași declarație.