• Printre materialele din cutii se află peste 100 de documente cu marcaje de clasificare, care cuprind peste 700 de pagini.
  • Administrația președintelui Joe Biden – în special Biroul de consiliere juridică al Departamentului de Justiție – a stabilit că materialele nu erau acoperite de privilegiul executiv.
  • Chiar și după ce Trump a returnat cele 15 cutii la Arhive, Departamentul de Justiție a continuat să suspecteze că are mai multe materiale clasificate.

Arhivele Naționale ale SUA au descoperit peste 700 de pagini de documente clasificate în locuința din Florida a lui Donald Trump, pe lângă materialul confiscat luna aceasta de agenții FBI, potrivit unei scrisori recent dezvăluite în luna mai, pe care agenția de arhive a trimis-o avocatului fostului președinte republican.

Cantitatea mare de materiale clasificate din 15 cutii recuperate în ianuarie de către National Archives and Records Administration, unele marcate ca fiind strict secrete”, oferă mai multe informații despre ceea ce a dus la percheziția autorizată de instanță a FBI la 8 august la reședința lui Trump de la complexul Mar-a-Lago din Palm Beach.

Scrisoarea din 10 mai a fost trimisă de arhivistul interimar al SUA, Debra Steidel Wall, avocatului lui Trump, Evan Corcoran. Ea a fost publicată luni târziu de John Solomon, un jurnalist conservator pe care Trump l-a autorizat în iunie să aibă acces la dosarele sale prezidențiale. Arhivele Naționale au postat o copie pe site-ul său marți (23 august).

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ce documente au fost confiscate

Printre materialele din cutii se află peste 100 de documente cu marcaje de clasificare, care cuprind peste 700 de pagini. Unele includ cele mai înalte niveluri de clasificare, inclusiv materiale din cadrul Programului de acces special (SAP)”, se arată în scrisoarea lui Wall, referindu-se la protocoalele de securitate rezervate unora dintre cele mai bine păstrate secrete ale țării.

Scrisoarea conține informații suplimentare despre modul în care Trump a gestionat materialele clasificate și despre eforturile sale de a întârzia ca oficialii federali să revizuiască documentele.

Scrisoarea arată că echipa juridică a lui Trump a încercat în mod repetat să împiedice Arhivele să lase FBI-ul și oficialii serviciilor de informații să revizuiască materialele, spunând că are nevoie de mai mult timp pentru a determina dacă vreunul dintre dosare este acoperit de o doctrină numită privilegiu executiv”, care îi permite președintelui să protejeze anumite documente.

Administrația președintelui Joe Biden – în special Biroul de consiliere juridică al Departamentului de Justiție – a stabilit că materialele nu erau acoperite de privilegiul executiv. Acesta a constatat că nu există niciun precedent” pentru ca un fost președinte să protejeze dosare de un președinte în exercițiu folosind privilegiul executiv atunci când materialele în cauză aparțin în mod legal guvernului federal, potrivit scrisorii.

Chiar și după ce Trump a returnat cele 15 cutii la Arhive, Departamentul de Justiție a continuat să suspecteze că are mai multe materiale clasificate. Percheziția din 8 august a făcut parte dintr-o investigație federală care urmărește să stabilească dacă Trump a eliminat ilegal documente de la Casa Albă atunci când a părăsit funcția în ianuarie 2021, după eșecul candidaturii sale la realegerea din 2020, și dacă a încercat să obstrucționeze ancheta guvernamentală cu privire la eliminarea documentelor.

Într-un proces pe care Trump l-a intentat luni târziu împotriva Departamentului de Justiție în legătură cu percheziția, el a declarat că a primit o citație din partea marelui juriu la 11 mai în care se solicitau documente clasificate suplimentare.