• Un raport al Consiliului Național de Informații din SUA spune că până în 2040 lumea va fi mai instabilă și lipsită de lideri autentici.
  • Statele lumii se vor confrunta cu presiuni majore din cauza datoriilor
  • Folosirea monedelor digitale și schimbările climatice vor crea dezechilibre și dezbinări sociale în cadrul statelor și vor exacerba tensiunile la nivel internațional

Pe fondul accentuării unor tendințe precum inteligența artificială, folosirea monedelor digitale și schimbările climatice, care reconfigurează scena politico-economică globală, comunitatea americană de informații prezice pentru deceniile următoare o lume din ce în ce mai instabilă și lipsită de lideri, scrie Bloomberg.

Următoarele decenii vor fi caracterizate de un dezechilibru între provocările existente la nivel global și „capacitatea instituțiilor și a sistemului de a răspunde” acestora, afirmă „Tendințe globale 2040”, un raport publicat la fiecare patru ani de Consiliul Național de Informații (NIC) din SUA.

Iată câteva dintre tendințele care vor marca următoarele decenii:

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
  • Presiunea datoriilor. Guvernele naționale vor avea „o flexibilitate redusă” de a face față unor provocări precum schimbările climatice sub povara crescândă a datoriilor și a unor reguli comerciale din ce în ce mai variate.
  • Monedele digitale. Dolarul american și euro se vor confrunta cu amenințări din partea monedelor digitale, cum ar fi Bitcoin. „Monedele digitale emise privat ar putea amplifica complexitatea modului în care se desfășoară politica monetară, prin reducerea controlului țărilor lumii asupra ratelor de schimb și a masei monetare”, se arată în raport.
  • Presiunea politicii climatice. Schimbările climatice vor genera dezbinări sociale în cadrul statelor și vor exacerba tensiunile la nivel internațional. Se va agrava nesiguranța legată de accesul la apă și vor crește presiunile migrației.
  • Creșterea puterii Chinei. Deși raportul spune că „niciun stat unic” nu va putea domina „toate regiunile sau domeniile”, concurența dintre SUA și China se va intensifica foarte mult. Superputerea asiatică va căuta să își „afirme dominația în Asia” și să aducă Taiwanul „mai aproape de reunificare până în 2040, probabil printr-o constrângere susținută și intensivă”.
  • Noi modalități de realizare a războaielor. O concurență sporită între state va duce la o proliferare a arsenalului nuclear și la un risc crescut de conflicte interstatale. Inteligența artificială va „îmbunătăți performanța armelor, a sistemelor de apărare și a sistemelor existente”.
  • Cursa spațială. Până în 2040, China va fi cel mai redutabil rival al SUA în spațiu. Atunci probabil că va avea „propriul său grup de parteneri străini care participă la activitățile sale spațiale”, iar sistemul chinezesc de navigație prin satelit BeiDou va fi utilizat probabil în întreaga lume ca o alternativă la GPS-ul susținut de Pentagon.
  • Intensificarea populismului. „Polarizarea pe criterii etnice, religioase și ideologice va fi probabil puternică”, iar acest lucru poate să „întărească disfuncționalitatea politică” deja existentă și să „crească riscurile de instabilitate politică”.
  • Propaganda susținută de inteligența artificială. Dezvoltarea tehnologiilor digitale și progresele în sfera inteligenței artificiale vor da posibilitatea agenților statali, cât și celor non-statali, de a „influența populația, inclusiv prin manipularea cognitivă și polarizarea societății”, afirmă raportul NIC.