• Buletinele de vot introduse în urna greșită vor fi considerate valide.
  • 18.025.324 cetățeni români pot vota la alegerile locale și la cele europarlamentare.
  • Cei mai mulți bani în organizarea alegerilor au fost cheltuiți pentru buletinele de vot.

Pe cinci buletine de vot trebuie să pui ștampila la alegerile din 9 iunie. Dacă încurci urnele atunci când depui buletinele, votul tău nu va fi considerat nul, anunță Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. Nici dacă depășești puțin chenarul nu va fi o problemă, votul tău va fi contabilizat dacă Președintele secției de votare consideră clară intența ta de a opta pentru un anumit candidat.

Cum arată alegerile?

Să începem cu alegătorii, peste 18 milioane pe listele Autorității Electorale permanente, aproape un milion dintre ei cetățeni români cu domiciliul în străinătate. Au la dispoziție aproape 100 de milioane de buletine de vot, de altfel Toni Greblă spunea că tipărirea lor a fost cea mai mare cheltuială pentru alegerile din 9 iunie.

Pot vota între ora 7 și 22, dar dacă sunt oameni care nu au votat la rând, programul poate fi prelungit până la 23:59, ora locală. Au la dispoziție aproape 19.000 de secții de votare în țară, cele mai multe la București, 1289 și 915 secții de votare în străinătate, cele mai multe în Italia, 150.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Ce știm despre candidați?

La alegerile locale avem 3.186 de primari de ales și tot atâtea consilii locale. S-au înscris peste 207.000 de candidați, dintre care 11.386 vor să ajungă primari. Dacă vorbim despre alegerile pentru Parlamentul European, pentru cele 33 de mandate concurența este foarte mare, sunt 15 pe loc, 494 de candidați, mai mult de o treime dintre ele femei. Nu la fel de dornice au fost doamnele și pentru candidaturile de la locale, sunt în jur de 10% în mediul rural și 13% în mediul urban. Iar dacă vorbim de vârstă, cel mai tânăr candidat are 23 de ani și cel mai bătrân 100. Sunt și doi candidați de 95 de ani și doi candidați de 94.

Cum se va asigura AEP că rezultatele votului sunt corecte?

Din punct de vedere tehnic, tabletele care sunt folosite pentru centralizarea votului au si camere video, numărătoarea va fi filmată. Apoi, o fotografie a procesului verbal, pe care va fi și un cod QR, va fi urcată în timp real pe site-ul AEP. Orice modificare, orice renumărare a voturilor, pentru că pot fi erori, va fi făcută în urma unei decizii, care, la fel, va fi publicată online. Pot asista la numărare și obsevatori interni sau internaționali, jurnaliști reprezentanți ai candidaților sau chiar candidații, dar, dacă vorbim despre alegerile locale, ei trebuie să fi candidat în circumscpția electorală respectivă. Mai clar, nu poate un candidat la primăria sectorului 1 să asiste la numărarea voturilor într-o secție din sectorul 5.

Citește și