• 77% sunt în favoarea unei politici comune de apărare şi securitate între ţările UE.
  • 8/10 sunt de acord cu primirea în UE a persoanelor care fug de război.
  • 74% dintre europeni declară că se simt cetățeni ai Uniunii Europene.

Ce vor europenii? Vor să vadă Uniunea Europeană mai puternică şi mai independentă, în special în faţa provocărilor globale actuale. Cum privesc ei la viitor? Optimiști. Cel puțin asta arată ultimul Eurobarometru.

Procente Eurobarometru

Să începem cu securitatea şi apărarea. Aici, aproape jumătate dintre cetăţeni consideră că asigurarea păcii şi a stabilităţii va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieţii lor pe termen scurt. Și se pare că atât restul Uniunii, cât și românii, sunt în continuare solidari cu Ucraina. Aproape nouă din zece cetățeni (87% în UE, 74% în România) sunt de acord cu acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război şi peste opt din zece sunt de acord cu primirea în UE a persoanelor care fug de război.

Cum se simt europenii în legătură cu alegerile, cu apartenența lor la Uniune

Știm foare bine – suntem în perioada premergătoare alegerilor europene. Aici, aproape trei sferturi dintre respondenţi (74%) declară că se simt cetăţeni ai UE, din nou cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Mai mult de şase din zece cetăţeni europeni (62%) sunt, de asemenea, optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE, marcând o uşoară creştere faţă de sondajul precedent, cel de anul trecut.

Recomandări

PUTIN ÎȘI APROVIZIONEAZĂ BUNCĂRUL
ZELENSKI CÂȘTIGĂ PRIMA RUNDĂ
SUMARIN RUSESC, REPERAT ÎN LARGUL COASTEI DE VEST A SCOȚIEI
CHINA TRIMITE DOI URȘI PANDA ÎN AUSTRALIA
CHATBOTUL A.I. DE LA META NU VINE ÎN EUROPA
ZELENSKI: PUTIN NU VA PUNE CAPĂT RĂZBOIULUI

Citește și