• Europa se va confrunta cu o penurie de gaze naturale în 2023 şi ar putea avea dificultăţi în a obţine chiar şi jumătate din cantitatea de care are nevoie vara viitoare pentru a umple depozitele de stocare, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie.
  • Deficitul de aprovizionare de anul viitor ar putea fi de până la 30 de miliarde de metri cubi de gaze dacă fluxurile de gazoducte ruseşti se opresc şi cererea din China îşi revine, a precizat AIE într-un raport publicat joi.
  • Agenţia şi-a reiterat apelul pentru măsuri de reducere a cererii de gaze pentru a atenua criza energetică.

Europa se va confrunta cu o penurie de gaze naturale în 2023 şi ar putea avea dificultăţi în a obţine chiar şi jumătate din cantitatea de care are nevoie vara viitoare pentru a umple depozitele de stocare, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie.

Perspectivele reflectă îngrijorările din industrie că iarna viitoare va fi mai dificilă decât aceasta din cauza perioadei mai lungi cu mai puţin gaz din Rusia, cândva cel mai mare furnizor al Europei. Până în prezent, importurile record de gaze naturale lichefiate, cererea mai mică şi vremea neobişnuit de blândă din toamnă au menţinut stocurile pline şi au redus riscurile de penurie în această iarnă, informează Bloomberg.

Dar ceea ce a ajutat Europa în acest an nu va fi garantat în 2023, deoarece livrările ruseşti vor fi probabil mult mai mici, iar concurenţa din partea Chinei pentru GNL disponibil va creşte.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Observăm că în diferite părţi ale Europei există riscul ca în dezbatere să se strecoare un sentiment de automulţumire”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. Europa trebuie să ia măsuri imediate pentru a evita riscul unei penurii de gaze naturale anul viitor”.

În timp ce livrările de gaze ruseşti sunt aşteptate la aproximativ 60 de miliarde de metri cubi în acest an, acestea vor scădea probabil la mai puţin de jumătate din această cifră în 2023 sau ar putea înceta complet, a declarat AIE.

Cererea de GNL în China, pe de altă parte, ar putea reveni la niveluri apropiate de cele din 2021, pe măsură ce economia îşi revine după blocajele legate de Covid. Acest lucru ar putea absorbi mai mult de 85% din creşterea preconizată a ofertei globale de GNL anul viitor şi ar putea pune un capac asupra cantităţii disponibile pentru Europa.

Iarna viitoare va fi dificilă pentru Europa 

Deficitul înseamnă că Europei i-ar putea lipsi aproape jumătate din volumul de care are nevoie pentru a umple depozitele de depozitare până la 95% până iarna viitoare. Instalaţiile de depozitare ar putea fi umplute doar în proporţie de 65%, dacă nu se reduce decalajul „dificil” în ceea ce priveşte aprovizionarea, a declarat Birol.

Estimarea implică o scădere a consumului cu 11% în această iarnă, în comparaţie cu media pe cinci ani, iar regiunea încheie acest sezon de încălzire cu depozitele de stocare pline în proporţie de aproximativ 30%.

Birol intenţionează să organizeze începând de mâine întâlniri cu „mai multe guverne europene” pentru a trage un semnal de alarmă pentru iarna viitoare”, a spus el.

AIE intenţionează să prezinte o foaie de parcurs cu privire la modul de reducere a deficitului de gaze anul viitor prin măsuri politice concrete, cum ar fi accelerarea investiţiilor în eficienţa energetică şi în sursele regenerabile, precum şi prelungirea centralei nucleare în unele ţări până în primăvara anului viitor sau chiar mai departe, a spus el.