• La mai puțin de două zile de la cutremurul care a zguduit Turcia și Siria, situația la fața locului continuă să fie extremă.
  • Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, de asemenea, că vor fi alocate 5.000 de milioane de euro pentru ajutoare de urgență.
  • Iranul a trimis, de asemenea, un avion la Damasc cu 45 de tone de alimente, cearșafuri, corturi, medicamente, provizii medicale și alte materiale.

La mai puțin de două zile de la cutremurul care a zguduit Turcia și Siria, situația la fața locului continuă să fie extremă. Echipele de urgență se luptă contra cronometru pentru a scoate supraviețuitorii dintre dărâmături, conștiente că fiecare minut este crucial. Cutremurele și replicile lor au zugrăvit un peisaj de dărâmături și un bilanț care a crescut la 7.200 de morți, potrivit ultimelor cifre oficiale, care includ peste 5.400 de morți pe teritoriul turc. În plus, se estimează că peste 6.200 de clădiri au fost complet distruse.

Numărul de persoane salvate în Turcia la mai puțin de 30 de ore de la cutremur arată amploarea celor întâmplate și numărul de persoane care ar putea fi încă strivite sub clădiri. Aproximativ 24.000 de persoane participă la eforturile de salvare și au reușit deja să salveze peste 8.000 de persoane. De asemenea, aproximativ 380.000 de persoane au fost relocate în facilități ale Ministerului Educației și Sportului, potrivit vicepreședintelui.

Marți, guvernul turc a declarat starea de urgență în cele zece provincii afectate pentru o perioadă de trei luni. Președintele său, Recep Tayyip Erdogan a declarat, de asemenea, că vor fi alocate 5.000 de milioane de euro pentru ajutoare de urgență. De cealaltă parte a frontierei, cutremurul a făcut 812 morți și 1.449 de răniți în zonele controlate de autorități din Siria, potrivit datelor Ministerului sirian al Sănătății. Țara continuă să fie în dispută în regiunea de nord-vest din cauza războiului care afectează Siria din 2011, astfel că aceste cifre se referă la provinciile Alep, Hama, Latakia, Tartus și zonele Idlib aflate în mâinile forțelor guvernamentale.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La acestea se adaugă 1.020 de morți și peste 2.400 de răniți în zonele controlate de rebeli (mulți dintre ei aparținând grupărilor jihadiste) în provinciile Idlib și Alep, potrivit Apărării Civile Siriene, cunoscută sub numele de Căștile Albe. Este de așteptat ca bilanțul morților să crească dramatic, deoarece alte sute de persoane sunt blocate în dărâmături”, a avertizat aceasta.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat luni că bilanțul morților în urma cutremurului ar putea crește de opt ori în următoarele zile, care ar depăși 27.000, potrivit BBC.

Ajutorul internațional începe să sosească

Atât Siria, cât și Turcia au făcut apel la ajutor internațional, care, începând de luni, a fost mobilizat sub formă de echipe de salvare, pompieri, ONG-uri, ajutoare umanitare și chiar unități militare de urgență. În primele ore ale zilei de marți, multe dintre aceste grupuri au început să sosească la Istanbul, provocând acumulări pe aeroporturi pentru a merge în zonele afectate.

Primele avioane cu ajutoare umanitare au sosit marți pe teritoriul sirian. Este vorba despre două avioane sub pavilion irakian care au aterizat pe Aeroportul Internațional din Damasc. Iranul a trimis, de asemenea, un avion la Damasc cu 45 de tone de alimente, cearșafuri, corturi, medicamente, provizii medicale și alte materiale, în ceea ce a fost descris ca fiind primul pachet” de ajutor al Teheranului.

La momentul respectiv, un total de 21 de țări europene mobilizaseră deja peste o mie de salvatori pentru a lucra la căutarea supraviețuitorilor în sudul Turciei. UE a oferit Ankarei 25 de echipe de salvare și medicale prin intermediul mecanismului de protecție civilă, dintre care 11 se află deja pe teren, a confirmat Comisia Europeană. În total, oferta se extinde la 1.185 de salvatori și 79 de persoane specializate în aceste sarcini.

În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la fața locului și finanțează organizațiile umanitare care desfășoară operațiuni de căutare și salvare, precum și furnizarea de apă și canalizare, îmbrăcăminte călduroasă și articole de igienă, întrucât Damascul nu și-a oficializat cererea de ajutor comun din partea celor 27. Situația politică din Siria a făcut ca ajutorul din partea țărilor occidentale să nu fie același pentru o țară și pentru alta. La aceasta se adaugă anii de tensiuni între Damasc și Ankara în regiunile afectate de cutremur, unde Turcia a oferit sprijin grupurilor de opoziție siriene.

Marți, Germania a cerut deschiderea punctelor de trecere a frontierei cu Siria pentru a permite sosirea ajutorului umanitar. Toți actorii internaționali, inclusiv Rusia, trebuie să își folosească influența asupra regimului sirian pentru a se asigura că ajutorul umanitar pentru victime poate ajunge la acestea”, a declarat el.

Spania a trimis deja ajutoare

Guvernul spaniol și-a exprimat marți solidaritatea” cu Turcia și Siria și a anunțat că deja ajută, trimițând două avioane cu membri ai Unității Militare de Urgență (UME) și pompieri din mai multe comunități autonome, precum și două nave, care se apropie de zonă, cu 500 de marinari. Primii 91 de membri ai UME și ai pompierilor din Comunitatea Madrid se află, de fapt, deja în Turcia. Facem tot posibilul pentru ca avioanele să aterizeze la baza din Adana”, a declarat ministrul Apărării, Margarita Robles, care a subliniat că este imposibil să se ajungă în zonele afectate pe cale rutieră.

Situația din zonă este foarte complexă și ne este clar că Spania trebuie să fie acolo, ca întotdeauna când are loc o tragedie de acest gen, contribuind acolo unde este nevoie”, a declarat ministrul Politicii Teritoriale și purtător de cuvânt al guvernului, Isabel Rodríguez.

Guvernul anticipează că aceste nave ar putea servi drept cazare temporară pentru persoanele salvate în urma cutremurului, iar Rodríguez a adăugat că contingentul spaniol din Adana oferă cazare și sprijin victimelor. De asemenea, guvernul spaniol urmează să trimită echipa de urgență a Agenției Spaniole pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (AECID) și se pregătește să activeze acorduri cu ONG-uri din Siria pentru a ajuta victimele.

În plus, unele comunități autonome au anunțat, de asemenea, ajutoare. Generalitat Valenciana pregătește un transport de resurse materiale nespecificate. Acest lucru a fost indicat în declarațiile făcute marți în presă de ministrul Justiției, Internelor și Administrației Publice, Gabriela Bravo, care a precizat că luni, 13 pompieri din Generalitat s-au alăturat unei operațiuni a unui ONG pentru a se deplasa în zona afectată de cutremure. Pompieri din alte regiuni, precum Andaluzia și Aragon, s-au îndreptat de asemenea spre Turcia. Unii dintre ei se află deja în zonele afectate după aproape o zi de călătorie.