• Explozia unei bombe într-o furgonetă de pasageri la Kabul a ucis sâmbătă cel puțin o persoană.
  • Îngrijorările cresc în Kabul, locul în care au avut deja loc două explozii în doar două zile.
  • O altă explozie, care a avut loc cu o zi înainte, a ucis 50 de persoane.

O explozie cu bombă într-o furgonetă de pasageri din Kabul a ucis sâmbătă cel puțin o persoană, au anunțat autoritățile, în a doua explozie din capitala afgană în două zile, în timp ce preocupările legate de securitate cresc în ajunul sărbătorii musulmane Eid al-Fitr. Statul Islamic a revendicat sâmbătă responsabilitatea pentru atac, potrivit canalului de Telegram al grupării.

„O femeie a fost ucisă și alte trei au fost rănite”, a declarat pentru Reuters Khalid Zadran, un purtător de cuvânt al comandantului din Kabul.

Cu o zi mai devreme, o explozie a ucis peste 50 de credincioși după rugăciunea de vineri la o moschee din Kabul, pe fondul unui val de atacuri în moschei în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului. Un martor al exploziei dubei de pasageri, Ali Maisam, în vârstă de 19 ani, care aștepta în fața unei brutării din apropiere în acel moment, a declarat că a văzut mai multe cadavre.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Am văzut oameni ieșind din microbuz cu fețele însângerate și arse. Am văzut că au fost scoase patru cadavre și că printre morți se afla și o femeie”, a declarat el. Îngrijorările legate de securitate au crescut în Afganistan, în condițiile în care țara se pregătește să marcheze duminică Eid al-Fitr sub conducerea talibanilor pentru prima dată în mai bine de 20 de ani, după ce grupul a fost înlăturat de la putere în urma invaziei americane din 2001.

Talibanii au preluat puterea în august anul trecut, după ce forțele străine s-au retras din țară, iar de atunci Afganistanul se confruntă cu o creștere a atacurilor din partea Statului Islamic. Autoritățile talibane au anunțat sâmbătă că Eid va fi marcat a doua zi, ceea ce a dus la schimburi de focuri de armă de sărbătoare zgomotoase pe străzile din Kabul, sâmbătă seara târziu.

De asemenea, autoritățile au luat măsuri pentru a liniști temerile populației cu privire la securitatea înainte de Eid. „Îi asigurăm pe compatrioții noștri că vom asigura securitatea în timpul Eid-ului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Abdul Nafee Takor.