• Creșterea de la trei la patru, cinci fiind nivelul maxim, înseamnă că există o „amenințare ridicată” de atac.
  • Aceasta vine după ce copii ale Coranului au fost arse recent în țara scandinavă de către mai mulți activiști anti-islam.
  • Suedia și Danemarca, care se numără printre cele mai liberale țări din lume, au înăsprit controalele la graniță de teama unor atacuri de răzbunare.

Premierul suedez a declarat că atacurile planificate împotriva țării sale au fost evitate, în timp ce serviciul de securitate a ridicat nivelul de amenințare teroristă la al doilea cel mai ridicat. Creșterea de la trei la patru, cinci fiind nivelul maxim, înseamnă că există o amenințare ridicată” de atac, informează Sky News.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat într-o conferință de presă: Știm că atacurile teroriste planificate au fost evitate”, dar nu a oferit detalii suplimentare. Aceasta vine după ce copii ale Coranului au fost arse recent în țara scandinavă de către mai mulți activiști anti-islam.

Acest lucru a declanșat demonstrații furioase în națiuni precum Irak, Iran, Liban și Yemen, din partea musulmanilor care consideră astfel de acte ca fiind o blasfemie la adresa cărții lor sfinte.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Suedia și Danemarca, care se numără printre cele mai liberale țări din lume, au înăsprit controalele la graniță de teama unor atacuri de răzbunare. Statele Unite și-au avertizat cetățenii să fie foarte precauți atunci când călătoresc în Suedia din cauza unor posibile atacuri teroriste. La fel ca multe țări occidentale, Suedia nu are legi împotriva blasfemiei, care interzic arderea textelor religioase.

Țara scandinavă a trecut de la statutul de țintă legitimă pentru atacuri teroriste” la cel de țintă prioritară”, a declarat șefa serviciului de securitate SAPO, Charlotte von Essen.

Precizările MAE pentru cetățenii români care tranzitează Suedia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au decis ridicarea nivelului de amenințare teroristă de la nivelul 3 – „amenințare ridicată”, la nivelul 4 – „amenințare mare”, pe o scară de cinci niveluri.

Decizia a fost luată pe fondul identificării unor riscuri privind potențiale atacuri teroriste și are la bază o evaluare strategică, potrivit căreia amenințarea va persista pe o perioadă mai lungă de timp.

Reamintim că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, +468209927, +4684113181, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatori în regim de permanență.

Citește și: