• Adolescenții sunt mai predispuși decât adulții să creadă în conspirații propagate online.
  • O nouă cercetare britanică arată că 60% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani au fost de acord cu patru sau mai multe declarații de conspirație.
  • „Ne aflăm într-o eră digitală, unde adolescenții sunt extrem de expuși la o varietate de informații. Peste 60%, ele vin false”, a explicat psihologul Radu Leca.

Adolescenții se informează preponderent de pe rețelele sociale. Aceștia sunt mai predispuși decât adulții să creadă în conspirații propagate online. O nouă cercetare britanică arată că 60% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani au fost de acord cu patru sau mai multe teorii de conspirație, comparativ cu 49% dintre adulți.

„Credința în teoriile conspirației nu se limitează la adolescenți. Oameni de toate vârstele pot fi atrași de aceste teorii ale conspirației. În speță, adolescenții se conectează cu teoriile conspirației fiindcă ei sunt în căutarea identității. Avem de-a face cu explorare și curiozitate, categoric scepticismul pentru că adolescentul este sceptic. Atât timp cât el își exprimă scepticismul față de autoritate sau varianta de media tradițională, el stând doar în mediul online, și fiindcă este mult prea expus, supraexpus la critică din interiorul familiei și neîncredere de la frații mai mari, atunci automat, scepticismul apare”, a explicat psihologul Radu Leca la Aleph News.

Motivele pentru care tinerii sunt mai atrași de teoriile conspirative

„Ne aflăm într-o eră digitală, unde adolescenții sunt extrem de expuși la o varietate de informații. Peste 60%, ele vin false. Este important să subliniez că această structură de scepticism și neîncredere nu este neapărat negativă fiindcă dacă ei încep să își adreseze întrebări. Adolescenții pot fi atrași de teorii conspirative dintr-o serie de motive. Mergem pe dorința de curiozitate, dorința de rebeliune, absolut firească, simțul identității, respectiv, cine sunt și ce sunt și ader la o teorie conspirativă”, a explicat psihologul Radu Leca la Aleph News.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și: