• Casa Albă contestă decizia că embrionii congelați ar fi copii.
  • Alabama ar putea interzice fertilizarea in vitro.
  • În lume, una din 6 persoane suferă de infertilitate.

Curtea Supremă din Alabama spune că embrionii congelați sunt considerați copii, o decizie care a fost criticată puternic de medicii din America și de Casa Albă. Hotărârea înseamnă că fertilizarea in vitro ar deveni imposibilă în statul Alabama, spune Resolve, asociația americană dedicată infertilității.

Decizia vine după ce trei cupluri au depus plângere împotriva unei clinici de fertilizare in vitro, pentru că un pacient a intrat în zona de depozitare a embrionilor acestora și i-a distrus din greseală. Instanța a respins inițial cazul, dar apoi au decis să schimbe legea privind moartea infantilă. 7 judecători au fost de acord, iar 2 împotrivă. „Credem că fiecare ființă umană, din momentul conceperii, este făcută după chipul lui Dumnezeu”, spune unul din judecători.

Alabama este același stat care a executat de două ori un criminal, după ce acesta supraviețuise primei execuții cu o injecție letală.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

În Marea Britanie, guvernul a renunțat la o lege prin care cuplurile de sex feminim trebuiau să facă teste pentru hepatita B, hepatita C sau rubeola, care pot costa peste 1000 de euro. Cuplurile heterosexuale erau deja scutite de acest lucru. Mai mult, cuplurile gay cu HIV netransmisibil au și ele dreptul la fertilizarea in vitro.

În România, guvernul lui Marcel Ciolacu a blocat Programul Național pentru Creșterea Natalității din cauza lipsei de fonduri. Anul trecut programul a alocat 10,000 de locuri pentru fertilizare in vitro, un număr insuficient pentru că în total au fost 25.000 de cereri.

Citește și: