Albania interzice TikTok-ul după ce un adolescent a fost ucis. Mai multe țări au impus restricții cu privire la utilizarea anumitor rețele de socializare de către copii

Albania a anunțat interdicția TikTok pentru un an, în urma uciderii unui adolescent luna trecută, incident care a stârnit temeri cu privire la influența rețelelor sociale asupra copiilor, scrie The Guardian.

Premierul Edi Rama a confirmat măsura, care face parte dintr-un plan mai amplu pentru a spori siguranța în școli, după o întâlnire cu grupuri de părinți și profesori din toată țara. „Pentru un an, vom închide complet TikTok pentru toată lumea. Nu va exista TikTok în Albania”, a spus Rama.

TikTok a solicitat clarificări urgente din partea guvernului albanez în legătură cu cazul adolescentului înjunghiat. Compania a declarat că „nu a găsit dovezi că nici agresorul, nici victima aveau conturi pe TikTok” și că, conform unor rapoarte multiple, videoclipurile care au condus la acest incident au fost postate pe o altă platformă.

Mai multe țări europene, printre care Franța, Germania și Belgia, au impus restricții privind utilizarea rețelelor sociale de către copii. În noiembrie, Australia a adoptat unele dintre cele mai stricte reglementări la nivel mondial, interzicând complet utilizarea rețelelor sociale de către copiii sub 16 ani.

Rama a acuzat rețelele sociale, în special TikTok, că promovează violența în rândul tinerilor, atât în școli, cât și în afara lor. Decizia guvernului albanez vine după ce un băiat de 14 ani a fost ucis într-o școală din Albania de un alt elev, într-un conflict care, potrivit presei locale, a început pe rețelele sociale. Pe TikTok au apărut și videoclipuri cu tineri care sprijineau acest act violent.

„Problema de azi nu sunt copiii noștri, ci societatea noastră. Problema este TikTok și alte platforme care iau copiii ca ostatici”, a afirmat Rama. Conform cercetărilor locale, copiii albanezi constituie cel mai mare grup de utilizatori TikTok din țară.

Părinții albanezi sunt din ce în ce mai îngrijorați după ce au apărut rapoarte despre copii care aduc cuțite și alte obiecte periculoase la școală, pentru a le folosi în conflictele sau bullying-ul alimentat de poveștile văzute pe TikTok. Rama a subliniat că operațiunile TikTok în China, țara de origine a companiei, sunt diferite, promovând teme precum „cum să studiezi mai bine” sau „cum să protejezi natura”.

Autoritățile albaneze au implementat măsuri de protecție în școli, inclusiv o prezență mai mare a poliției și o colaborare mai strânsă cu părinții. Rama a spus că Albania va monitoriza reacțiile companiei și ale altor țări față de închiderea TikTok înainte de a decide dacă va permite reluarea operațiunilor TikTok în țară.

Cu toate acestea, nu toată lumea susține decizia de a închide TikTok. „Decizia dictatorială de a închide TikTok este o acțiune gravă împotriva libertății de exprimare și a democrației”, a spus Ina Zhupa, deputat al opoziției. „Este o acțiune electorală pură și un abuz de putere pentru a suprima libertățile”.

Interdicția urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Exit mobile version