- „Viitorul european este la îndemâna voastră. Vă doresc să aveți o cale cât mai rapidă”, a declarat premierul ceh Petr Fiala.
- Deși ambele sunt deja membre NATO, Albania și Macedonia de Nord au fost victimele unei reacții politice în statele membre împotriva migrației din afara blocului.
- Bulgaria a blocat orice alt progres până când Macedonia de Nord, care își schimbase deja numele pentru a mulțumi Grecia, a fost de acord să modifice constituția pentru a recunoaște o minoritate bulgară.
Albania și Macedonia de Nord au început marți discuțiile de aderare cu Uniunea Europeană, depășind o serie de obstacole ridicate de guvernele UE, în ciuda promisiunii inițiale de a începe negocierile la jumătatea anului 2018.
Advertisment
Începerea negocierilor oficiale pentru a permite celor două țări din Balcani să adere în cele din urmă la cel mai mare bloc comercial din lume reprezintă un progres, dar a scos la iveală lipsa de apetit a UE pentru o nouă extindere, în special în nordul Europei.
„Ați dat dovadă de răbdare strategică”, le-a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, liderilor Albaniei și Macedoniei de Nord, la Bruxelles, alături de prim-ministrul ceh, a cărui țară deține președinția semestrială a UE.
Recomandări
În pofida unei recomandări a Comisiei Executive a UE pentru ca cele două țări să înceapă discuțiile în urmă cu patru ani, mai întâi parlamentele german și olandez, apoi președintele Franței și apoi guvernul Bulgariei au întârziat pe rând procesul, fiecare cu cerințe diferite față de cele două speranțe. „Viitorul european este la îndemâna voastră. Vă doresc să aveți o cale cât mai rapidă”, a declarat premierul ceh Petr Fiala.
Deși ambele sunt deja membre NATO, Albania și Macedonia de Nord au fost victimele unei reacții politice în statele membre împotriva migrației din afara blocului.
Acest lucru a atins un punct culminant în septembrie anul trecut, când cele 27 de guverne ale UE nu au putut să cadă de acord să mențină o garanție de aderare viitoare pentru cele șase țări din Balcani cărora li s-a promis cândva un loc în club. Serbiei, Kosovo, Bosniei-Herțegovina, Muntenegrului, Albaniei și Macedoniei de Nord li s-a promis un loc în UE, odată ce vor realiza reforme economice, politice, militare, sociale și juridice dure.
În timp ce această garanție a fost restabilită, Bulgaria a blocat orice alt progres până când Macedonia de Nord, care își schimbase deja numele pentru a mulțumi Grecia, a fost de acord să modifice constituția pentru a recunoaște o minoritate bulgară.
Partenerii noștri