• Alegerile de duminică riscă să aducă pentru prima dată la putere extrema dreaptă.
  • Extrema dreaptă este cotată cu 37% intenții de vot, extrema stângă cu 29%, centrul cu doar 20%.
  • Franța ar putea să își schimbe radical poziția în UE, NATO și față de războiul din Ucraina.

Alegătorii francezi sunt chemați la urne duminică, pentru primul tur al alegerilor legislative anticipate. Convocate de Emmanuel Macron după dizolvarea Adunării Naționale, aceste alegeri sunt o adevărată undă de șoc nu doar pentru Franța ci și pentru Europa și ar putea aduce pentru prima dată în istorie extrema dreaptă la putere.

O criză politică sau chiar o criză de regim, dar în mod aproape sigur, o coabitare. Toate sondajele dau învingător partidul de extrema dreaptă Reuniunea Națională, al Marinei Le Pen și Jordan Bardella. Însă proiecțiile arată că nu va exista o majoritate absolută, iar negocierea unei majorități este aproape imposibilă pentru că cele trei blocuri care s-au constituit în perspectiva alegerilor sunt ireconciliabile.
În acest caz se poate ajunge la o criză profundă iar țara să devină neguvernabila.

Ce s-ar întâmpla în cazul unei coabitări cu Reuniunea Națională?

Marine Le Pen și Jordan BArdella par destul de siguri de victorie și au făcut o rafală de declarii din care rezultă că vă urma un război permanent cu președintele. Ultima dispută se referă la : cine este seful armatei ? Președintele sau premierul ? Nici măcar constitutionalistii nu sunt de acord, iar președintele nu mai poate dizolva înainte de un an.

Recomandări

S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
CHINA RĂSPUNDE ACUZAȚIILOR NATO
BIDEN FACE GAFĂ DUPĂ GAFĂ
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
AUSTRALIENI ACUZAȚI DE SPIONAJ
AU BĂGAT BANII LA SALTEA

Efectele par grave și în plan internațional, nu doar intern?

Cu atât mai mult cu cât Macron și FN nu sunt de acord cu nimic: președintele este pro european, Bardella vrea să reducă prezența Franței în UE și să blocheze extinderea, Macron este pro atlantist, Le Pen vrea ieșirea Franței din comandamentul integrat al NATO; Macron vrea să ajute Ucraina până la capăt, Marine Le Pen și majoritatea deputaților săi au legături vinovate cu Rusia. Va fi un adevărat seism și îngrijorarea este palpabilă printre liderii europeni, mai ales că o răsturnare cam de aceeași natură se profilează în SUA după prezidențiale.

Citește și