• Votarea în străinătate la alegerile europarlamentare a început sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00 (ora României), și se va încheia luni, 10 iunie 2024, la ora 08:00 (ora României). 
  • Alegerile europarlamentare vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, în 27 de țări ale UE. 
  • Cele mai multe secții de votare sunt în Italia, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania și Franța.

Italienii au început să voteze în a treia din cele patru zile de alegeri europene organizate în 27 de țări ale UE, conform BBC.

Deși votul este pentru viitorul Parlament European, Premierul italian Giorgia Meloni speră ca rezultatul să îi întărească controlul asupra politicii italiene. Ea i-a îndemnat chiar pe alegători să scrie „doar Giorgia” pe buletinele de vot.

Majoritatea țărilor UE votează duminică, după câteva săptămâni turbulente în care doi lideri europeni și alți câțiva politicieni au fost atacați fizic. Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost agresată pe stradă, vineri seara, la Copenhaga, înainte de votul de duminică din Danemarca. Ea a suferit o ușoară lovitură, potrivit biroului său, iar un suspect a fost arestat preventiv. Liderii din întreaga Europă s-au unit în șocul provocat de acest nou atac, în mijlocul unor alegeri la care participă un potențial de 373 de milioane de alegători europeni.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Luna trecută, Premierul slovac Robert Fico a supraviețuit unui atentat și abia recent a fost lăsat să iasă din spital. Mai multe personalități politice germane au fost, de asemenea, vizate. Se presupune că aceste alegeri nu ar trebui să aibă o influență asupra politicii naționale, dar realitatea este foarte diferită, în special în Italia.

Meloni, care conduce formațiunea de extremă dreapta Frații Italiei (FdI), a fost numită prim-ministru în 2022 și a făcut pasul rar de a-și pune numele în fruntea buletinului de vot al partidului său, chiar dacă nu intenționează să ocupe un loc în Parlamentul European.

Giorgia Meloni s-a bucurat de un scor constant în sondaje de când a devenit prim-ministru în 2022, susținută de o opoziție de centru și de stânga fragmentată și de declinul treptat al partenerului său de coaliție junior, partidul populist Liga al lui Matteo Salvini, odinioară puternic, ai cărui alegători sunt atrași de atracția FdI.

Candidatul principal al dlui Salvini, Roberto Vannacci, a avut același efect. Generalul de armată a fost demis în urma autopublicării unei cărți în care și-a exprimat opiniile homofobe și rasiste. De când a devenit candidat al Ligii, el le-a dublat.

Mai la stânga, toți ochii vor fi ațintiți asupra Ilariei Salis – o activistă autointitulată antifascistă care este deținută în Ungaria din 2023, fiind acuzată că a participat la bătaia a trei militanți de extremă dreapta și că face parte dintr-o asociație criminală. Ea candidează acum pe platforma Stânga/Verzi.

Italienii vor putea vota până duminică seara târziu, când în alte părți ale Europei alegerile s-au încheiat deja.

Țările de Jos au votat joi, iar un sondaj la ieșirea de la urne a sugerat o cursă strânsă între o alianță stânga-verde, devansând la limită Partidul Libertății al populistului anti-islam Geert Wilders. Prezența la vot estimată la 47% a fost cea mai mare din 1989 încoace, infirmând orice sugestie că alegătorii s-ar fi săturat de politică.

Alegătorii irlandezi și cehi s-au prezentat vineri la urne. Slovacia, Letonia și Malta votează, de asemenea, sâmbătă, în timp ce cehii votează pentru a doua zi.

Germania se numără printre țările UE care votează duminică, iar cele mai recente sondaje indică faptul că partidul de centru-dreapta CDU/CSU ar putea să devanseze Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz.

Partidul său se luptă pentru locul al doilea cu partenerii de coaliție, Verzii și partidul de opoziție de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). AfD a fost implicată într-o serie de scandaluri recente legate de interferențe străine, spionaj și acuzații de nazism.

În Franța, care are al doilea cel mai mare număr de eurodeputați în parlament după Germania, partidul Renașterea al președintelui Emmanuel Macron se luptă, de asemenea, pentru locul al doilea cu un partid socialist în revenire sub conducerea candidatului principal Raphaël Glucksmann.

Făcând apel la o prezență ridicată la vot într-un interviu televizat în penultima zi de campanie, Macron a avertizat că „Europa nu a fost niciodată atât de amenințată” de valul de dreapta.

Premierul slovac Robert Fico, care se recuperează acasă după o intervenție chirurgicală în urma tentativei de asasinat de luna trecută, a revenit pe scena politică săptămâna aceasta cu un atac bine sincronizat la adresa opoziției liberale din Slovacia, a „presei antiguvernamentale” și a ONG-urilor finanțate din străinătate, despre care a spus că au creat un climat de ură și intoleranță care a făcut posibilă împușcătura.

Viktor Orban din Ungaria – care a fost cel mai vocal opozant al sprijinului UE pentru Ucraina – a avertizat că Europa a ajuns la un punct de neîntoarcere în ceea ce privește împiedicarea conflictului să se extindă dincolo de granițele Ucrainei și a atacat ceea ce a numit „psihoza de război” a UE.

Secțiile de votare din Italia vor fi ultimele care se vor închide duminică, la ora 23:00.

O proiecție, care combină primele rezultate provizorii din unele state membre ale UE cu estimări pentru restul, va fi publicată imediat după aceea.

Citește și