• 6,3 milioane de israelieni sunt chemați la alegerile generale.
  • Premierul Netanyahu și aliații lui au nevoie de 61 de locuri pentru majoritate.
  • Rivalul lui Netanyahu este Yair Lapid, fost ministru de Finanțe.

UPDATE 22.00 Partidul Likud se clasează pe primul loc în scrutinul din Israel, dar are nevoie de o coaliţie

Partidul Likud (dreapta), condus de premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat în Israel, dar are nevoie de o alianţă pentru obţinerea majorităţii necesare formării guvernului, conform sondajelor de opinie.

Formaţiunea Likud este creditată cu 31-33 de locuri în Knesset, din totalul de 120 de locuri, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne difuzate de posturile Channel 12 şi Channel 13.

UPDATE 17.00 Prezenţă scăzută la urne

 Prezenţa la urne în scrutinul parlamentar anticipat aflat în curs în Israel era de 34,6% la ora 14.00 (14.00, ora României), aceasta fiind cea mai scăzută participare electorală din ultimii 12 ani.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Cetăţenii israelieni sunt chemaţi la urne marţi, în scrutinul parlamentar anticipat, al patrulea organizat în ultimii doi ani.

Până la ora 14.00 (14.00, ora României), prezenţa la vot era de 34,6%, în scădere cu 3,5% comparativ cu acelaşi moment al scrutinului desfăşurat în martie 2020, a comuicat Comisia Electorală Centrală.

Sunt alegeri generale astăzi în Israel, pentru a patra oară în doi ani. Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, candidează chiar și în contextul acuzaţiilor de corupţie, pe care le neagă.

„Potrivit sondajelor, partidul Likud al lui Netanyahu va obține cele mai multe voturi, dar nu va avea o majoritate. Aliații lui sunt partide de extremă dreapta, facțiuni ultra-naționaliste sau ultra-ortodoxe. Victoria acestui bloc a fost catalogată de ziarul Haaretz un coșmar pentru oricine nu este un extremist naționalist care crede în supremația evreiască. Principalul contracandidat este Yair Lapid, fost jurnalist și fost ministru de Finanțe, care va fi însă nevoit să facă alte alianțe pentru a guverna”, a transmis Ștefan Ionescu, corespondent Aleph News.

Care este marele atu al lui Netanyahu

„Premierul se laudă cu rata mare de vaccinare a Israelului, apropae 60% cu prima doză, ceea ce a permis redeschiderea barurilor, restaurantelor și magazinelor. În plus, a normalizat relațiile cu o serie de țări musulmane,
printre care Emiratele Arabe Unite, Sudan și Maroc. Contestatarii lui amintesc însă de rata mare de șomaj și scandalurile de corupție în care este implicat atât el cât și soția lui”, a adăugat corespondentul Aleph News.