• Politicile de mediu atât ale lui Macron, cât și ale lui Le Pen au fost aduse în centrul atenției de către activiștii pentru climă.
  • Textul – care ar fi fost trimis de campania lui Emmanuel Macron – susținea că președintele în exercițiu a oferit mai multe politici ecologice decât rivalul său de extremă-dreapta.
  • Perioada de mandat a președintelui Macron a fost umbrită de crize internaționale, cum ar fi pandemia COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina.

Cu doar câteva ore înainte de confruntarea dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen, care va avea loc duminică, în cadrul alegerilor prezidențiale din Franța, emoțiile stârnite de domeniul politic din această țară sunt deosebit de puternice. Analiștii au sugerat că votul are mai multă greutate ca niciodată pentru Europa, în condițiile în care Franța deține președinția Uniunii Europene până în iulie.

Campaniile electorale oferă un teren fertil pentru dezinformarea și răspândirea online a unor afirmații false. Macron a avertizat anterior că dezinformarea electorală reprezintă o amenințare la adresa democrației și a susținut că cei responsabili de răspândirea online a știrilor false ar trebui să fie trași la răspundere și, eventual, aduși în fața justiției.

Între timp, campania lui Le Pen ar căuta modalități legale de a răspunde la „știrile false diseminate masiv și susceptibile de a modifica scrutinul”. Biroul de știri de social media al Euronews, The Cube, a analizat unele dintre cele mai virale afirmații false care și-au croit drum în dezbaterile politice și în conversațiile online.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Emmanuel Macron nu a spus că sancțiunile împotriva Rusiei ar duce la un aflux de refugiați. Turneul electoral din Franța este, fără îndoială, și mai important după invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie. Conturile de social media pro-ruse au răspândit deja o serie de afirmații false despre război, dar acum și-au îndreptat atenția către alegătorii francezi.

Postări înșelătoare pe Telegram și Twitter i-au atribuit lui Macron un citat fals despre sancțiunile rusești și migrație

Utilizatorii susțin în mod fals că Macron a declarat că Franța trebuie să primească până la 60 de milioane de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu în următorii 20 de ani, deoarece sancțiunile împotriva Rusiei vor provoca un colaps economic în Africa. De asemenea, tweet-urile au fost manipulate digital pentru a include logo-ul BBC News.

O căutare arhivată pe pagina de Twitter și pe site-ul BBC nu arată nicio știre cu acest citat din Macron, iar reprezentanții radio-ului au declarat, de asemenea, că afirmațiile au fost false.

În plus, nu există nicio înregistrare în care Macron să spună că Franța – o țară cu 67 de milioane de locuitori – trebuie să se pregătească pentru un aflux de atât de mulți refugiați.

De fapt, Macron a declarat că dorește ca Uniunea Europeană să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și să vizeze sectorul energetic al țării. Vorbind la TF1 luna trecută, Macron a mai spus că Franța trebuie „să își asume partea noastră” în primirea refugiaților ucraineni, citând cel puțin 100.000 de noi sosiri.

Tweetul fals a fost distribuit pe scară largă de o serie de grupuri de extremă dreapta pe rețelele de socializare, inclusiv de susținătorii lui Marine Le Pen, considerată candidatul preferat al Kremlinului în aceste alegeri.