• Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a obținut un al patrulea mandat cu o majoritate impresionantă la alegerile generale din țară.
  • Alianța de opoziție condusă de Peter Marki-Zay s-a situat la mare distanță, cu 35% din voturi.
  • În discursul său de victorie, Viktor Orban i-a criticat pe birocrații de la Bruxelles și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, numindu-i „adversari”.

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a obținut un al patrulea mandat cu o majoritate impresionantă la alegerile generale din țară, conform BBC News.

Partidul său de dreapta, Fidesz, a obținut 53,1% din voturi, cu 98% din voturi numărate, arată rezultatele preliminare.

Alianța de opoziție condusă de Peter Marki-Zay s-a situat la mare distanță, cu 35% din voturi.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

În discursul său de victorie, Viktor Orban i-a criticat pe birocrații de la Bruxelles și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, numindu-i „adversari”.

De asemenea, Zelenski a criticat în repetate rânduri interdicția lui Orban privind transferul de arme către Ucraina, cu care are o graniță comună. Cu toate acestea, Orban, care are legături strânse cu Moscova, a condamnat invazia rusă și a primit o jumătate de milion de refugiați de la începutul războiului.

Nu am avut niciodată atât de mulți opozanți. Birocrații de la Bruxelles… presa internațională mainstream și președintele ucrainean”, a declarat el, citat de AFP.

Orban câștigă alegerile din Ungaria pentru a IV-a oară

Premierul a adăugat că „victoria sa uriașă” poate fi văzută „de pe Lună, dar cu siguranță și de la Bruxelles”.

În cei 12 ani de când se află la putere, Orban a rescris constituția, a umplut instanțele supreme cu persoanele numite de el și a schimbat sistemul electoral în avantajul său.

În timpul campaniei electorale, sloganul opoziției a fost „Orban sau Europa”. Candidatul lor, Peter Marki-Zay, a susținut că Ungaria ar trebui să se alăture Poloniei, Marii Britanii și altor țări în furnizarea de arme către Ucraina, iar dacă i se cere, și numai în cadrul NATO, ar trebui să ia în considerare chiar trimiterea de trupe.

Opoziția s-a plâns că Fidesz a izolat Ungaria de curentul european și de democrația consensuală, corectitudine și decență.

Când va fi confirmată oficial de comisia electorală din Ungaria, victoria va fi a patra consecutivă a Fidesz din 2010 încoace. Oficiul Național Electoral a declarat că Fidesz va avea 135 de locuri, o majoritate de două treimi, iar alianța de opoziție va avea 56 de locuri, pe baza rezultatelor preliminare.

Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani, a avut o relație tensionată cu UE, care consideră că Fidesz a subminat instituțiile democratice ale Ungariei.