UPDATE 22.15. Ludovic Orban: „Este o veste extraordinară care vine din Republica Moldova, ai cărei cetățeni au luat o decizie fermă

Salut victoria Partidului Acțiune și Solidaritate! Este o veste extraordinară care vine din Republica Moldova, ai cărei cetățeni au luat o decizie fermă, pro-europeană. Felicitări președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru decizia organizării alegerilor anticipate, care s-a dovedit una corectă, și pentru determinarea de a crede într-un viitor mai bun pentru toți cetățenii moldoveni”, transmite Ludovic Orban.

UPDATE 22.00. Europarlamentarul Eugen Tomac: „În sfârșit, vești bune de peste Prut“

„În sfârșit, vești bune de peste Prut”, transmite europarlamentarul Eugen Tomac, născut în sudul Basarabiei, după alegerile din Republica Moldova.

UPDATE 21.30. Ce spun EXIT POLL-urile: Partidul Maiei Sandu obține majoritate

Sondajele spun că în Parlamentul de la Chișinău ar intra trei partide. Surpriza este că partidul Maiei Sandu ar urma să formeze de unul singur majoritatea parlamentară. Asta era, de fapt, și marea miză a acestor alegeri: partidul Maiei Sandu să nu formeze coaliție cu niciun alt partid, pentru că nu ar avea cu cine.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Rezultatele după ieșirea de la urne arată că 55,1% are partidul Maiei Sandu, 24% Blocul Electoral al lui Vladimir Voronin și Dodon, 8,1% Partidul ȘOR, un partid format de un condamnat penal fugit din Republica Moldova, iar Blocul electoral Renato Usatîi, 4,4%.

Platforma Demnitate şi Adevăr este creditată cu 1,8%, formaţiunea Democraţia Acasă a obţinut 1,1%, iar Partidul Democrat din Moldova, 1,1%.

UPDATE 21.00. Secțiile din țară s-au închis. Începe numărarea voturilor. Prezența la urnele de vot a depășit pragul de 48%

48% de moldoveni s-au prezentat la urnele de vot. În total, au votat 1,46 milioane de alegători, din totalul celor peste trei milioane de persoane cu drept de vot.

Pe teritoriul Republicii Moldova au mers la vot 1,26 milioane de cetățeni ai țării. În diasporă, numărul alegătorilor se estimează la 199.000 de alegători.

Sursă foto: agora.md

UPDATE 19.10. Maia Sandu, live pe Facebook: Știu că vă grăbiți la meci. Faceți-vă timp și treceți și pe la secția de vot

Maia Sandu a făcut LIVE pe pagina sa de Facebook pentru a-i îndemna pe moldoveni să meargă la vot.

Mai sunt două ore până se închid secțiile de vot aici în Republica Moldova. Probabil aveți rude, prieteni care cred că votul lor nu va hotărî nimic. Vă îndemn să vorbiți cu ei și să-i îndemnați să meargă la vot. Știu că mulți dintre voi vă grăbiți să ajungeși la meci. Vă rog să vă faceți 30 de minute să treceți și pe la secția de vot. Este foarte important să oferim țării astăzi 30 de minute și să decidem să putem să contăm pe un Parlament responsabil pentru următorii patru ani. Este mult mai ușor să oferim azi 30 de minute, decât să ieșim zile în șir în stradă. Astăzi puterea e în mâinile cetățenilor“, a transmis Maia Sandu. 

UPDATE 18.50. Votul în diaspora: De aproape trei ori mai mulți decât în 2019, dar cu 50.000 mai puțini decât la prezidențiale

Numărul alegătorilor care au votat la secțiile de vot din afara țării este cu aproape 50.000 mai mic decât cel de la scrutinul prezidențial din 15 noiembrie 2020. Datele oferite de CEC arată că, până la ora 18.30, la secțiile din străinătate au votat mai puțin de 170.000 de cetățeni.

În comparație, în noiembrie 2020, până la aceeași oră la vot se prezentaseră deja peste 210.000 de alegători. 

Totuși, acest număr este mai mare decât cel înregistrat la ultimul scrutin parlamentar, cel din februarie 2019, când la secțiile de vot de peste hotare s-au prezentat în jur de 60.000 de cetățeni.    

Votul în diaspora: De aproape trei ori mai mulți decât în 2019, dar cu 50.000 mai puțini decât la prezidențiale (GRAFIC)
Sursă foto: agora.md

UPDATE 17.30. Orban: „Este în puterea voastră să decideți viitorul ţării. Moldova merită mai mult“

Ludovic Orban a transmis un mesaj în ziua în care au loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova.

„Îi îndemn pe cetățenii moldoveni să iasă în număr cât mai mare la vot, astăzi, pentru că de acest vot depinde viitorul democratic al Republicii Moldova. M-a bucurat să văd mobilizarea celor din diaspora, care, la fel ca și în România, au înțeles rolul important pe care îl joacă pentru a stabili soarta țării lor“, a scris Orban pe Facebook.

Dragi moldoveni, este în puterea voastră, astăzi, să decideți viitorul ţării, pentru că Moldova merită mai mult. Sunt alături de dumneavoastră și vă susțin în această zi extrem de importantă“, le-a transmis el moldovenilor.

UPDATE 17.00. Până la ora 15.00 ASP a eliberat în jur de 1.500 de buletine provizorii

În intervalul orelor 7.00 – 15.00, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale ASP au fost eliberate 1.468 de buletine de identitate provizorii și înmânate 1.495 de buletine de identitate confecționate, potrivit Agenției Servicii Publice (ASP).

UPDATE 16.45. În Tokyo și Beijing a început numărarea voturilor. SUA abia dau start scrutinului

Două secții din diasporă și-au încheiat activitatea. Este vorba despre secțiile de votare aflate în Tokyo, Japonia și Beijing, China.

De cealaltă parte, în Statele Unite ale Americii, la ora 16.00 abia a început procesul de vot.

UPDATE 16.35. Cum votează moldovenii la Brașov

Moldovenii au venit de la ora 7.00 dimineața la secția de votare din Brașov, amenajată la Casa de Cultură a Studenților, care este aproape de căminele unde stau tinerii de peste Prut.

Reprezentantul secției de votare de acolo spune că au venit la vot mai multe femei decât bărbați.

UPDATE 16.00. Prezența la vot în diasporă, mai scăzută decât la prezidențialele din toamna lui 2020

Datele de la ora 15.30 arată că în diasporă au votat 133.309 alegători. Numărul este mai mic decât cel înregistrat în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020 la aceeași oră.

Totuși, astăzi au votat mai mulți cetățeni din străinătate comparativ cu turul doi al prezidențialelor din 2016. 

Prezența la vot în diasporă este mai scăzută decât la prezidențialele din toamna lui 2020
Sursă foto: agora.md

UPDATE 15.35. A fost atins pragul de validare de 33,3%

La ora 15.30, Comisia Electorală Centrală afișează pragul de validare a alegerilor parlamentare din 11 iulie de 33,3%. Acesta era indicele ce urma a fi atins pentru ca scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie să poată fi considerate valabile. La vot au ieșit peste 982.000 de alegători. 

În diasporă, până acum au votat peste 132.000 de cetățeni. În total, pragul de 33,3% pentru validarea scrutinului reprezintă votul a 982.000 cetățeni.

UPDATE 15.30. Moldovenii din diasporă au încins hore în apropierea secțiilor de vot

În timp ce așteptau să intre în secțiile de vot, moldovenii din diasporă au încins hore. Aceștia au dat muzica tare, au dansat și au chiuit. Iată imaginile:

UPDATE 13.20. Persoanele cu vârste cuprinse între 56-70 ani cei mai activi la vot

Numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani este cel mai mare dintre cei care care s-au prezentat, duminică, la urne, scrie Europa Liberă, pe Instagram.

Conform sursei citate, numărul persoanelor din diaspora ca au ales să îșu exercite dreptul la vot este cel mai mare din istoria alegerilor parlamentare organizate în Republica Moldova.

UPDATE 11.10. Mesajul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după vot: „Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat la alegerile parlamentare anticipate la o secție din Chișinău. Putem să facem ordine în țară, a spus Sandu la ieșirea din secția de votare.

Președintele Maia Sandu a votat duminică, în jurul orei 11.00, la o secție amenajată într-o școală din capitala Republicii Moldova.

„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Astăzi cetățenii se pot elibera de cozi, pot alege un parlament cinstit care să lucreze în interesul tuturor cetățenilor. Noi putem să facem ordine în țară, am votat pentru un parlament cinstit cu care să pot lucra, trebuie să curățăm parlamentul și celelalte instituții ale statului”, a declarat Maia Sandu, la ieșirea de la urne.

La finalul mesajului, Maia Sandu i-a chemat pe moldoveni la secțiile de votare. Până la ora 11.00, aproximativ 16% dintre cetățenii cu drept de vot și-au exercitat acest drept.

„Am văzut că sunt oameni care votează în condiții dificile… Dragi oameni, vă rog să vă faceți timp și să mergeți la votare, vă rog să vă sunați rudele și prietenii”, a spus Sandu.

Duminică, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. Mai multe secții de votare sunt deschise în România la București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iași, Suceava, Galați, Bacău și Constanța.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și vor fi deschise până la ora 21.00.

UPDATE 11.00. Igor Dodon, însoțit la vot de soție și fiul lor

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a venit la secția de vot înăsoțit de soție și de fiul cel mai mare, care în acest an a împlinit 18 ani.

Este o zi importantă, nu doar pentru că alegem Parlamentul. Votul de azi decide cine va fi la guvernare în următorii ani. Va fi una responsabilă sau una care va da țara pe mâna străinilor. Vă îndemn să votăm pentru cei care au grijă de Republica Moldova, pentru cei care vor asigura o pace în RM. Am văzut o mobilizare bună la alegeri. Cred că cetățenii noștri conștientizează imortanța votului de astăzi și de aceea au ieșit la vot”, a declarat Dodon, citat de presa din Republica Moldova.

UPDATE 10.30. Prezența la vot, de trei ori mai mare față de 2014

Conform informațiilor transmise de Agora.md, prezența la alegerile anticipate de duminică este cea mai ridicată din ultimii șapte ani.

Sursa: Agora.md

UPDATE 9.30. Și în Paris s-au format cozi la secțiile de vot deschise pentru cetățenii moldoveni

UPDATE 9.10. Liderul comunist, Vladimir Voronin, s-a prezentat la vot.

Vladimir Voronin a spus că a votat pentru un viitor mai bun.

UPDATE 7.50 Mobilizare în diaspora

Moldovenii din diaspora s-au mobilizat de la prima oră a dimineții și au mers în secțiile de vot deschise în străinătate. Deputatatul moldovean Radu Marian a postat, pe Facebook, imagini dintr-o secție din Frankfurt.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Duminică, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. 11 secții de votare sunt deschise în România.

Secțiile de votare din Republica Moldova s-au deschis la ora 7.00.

Cetățenii moldoveni aflaţi pe teritoriul României îşi pot exercita dreptul de vot la una dintre cele 11 secții care sunt deschise în București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iași, Suceava, Galați, Bacău și Constanța.

Cinci secții de votare întră în circumscripția Consulatului General al Republicii Moldova la Iași.

Este vorba despre secțiile de la Iași (Casa de Cultură a Studenților) – Strada Vasile Conta, nr. 30, Suceava (în incinta Universității „Ștefan cel Mare”) – Strada Universității, nr. 13, Galați (în incinta Universității „Dunărea de Jos”) – Strada Domnească, nr. 47, Bacău (în incinta Universității „Vasile Alecsandri”) – Strada Calea Mărășești, nr. 157 și Constanța (în incinta Universității „Ovidius”) – Bd. Mamaia, nr. 124.

Inspectoratele Județene ale Poliției și Jandarmeriei asigură măsurile specifice de ordine publică pentru buna desfășurare a procesului electoral.

Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21.00.

Campania electorală, marcată de scandal, bătăi și dezinformare

„Planeta Moldova” nu s-a dezminţit nici de data asta. Campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost marcată de scandal, bătăi, dezinformare, injurii, momente inedite, dar şi foarte multe momente ridicole.

Circul a fost asigurat, mai ales, de unioniştii de la AUR, care au făcut partid şi peste Prut, şi de socialiştii fostului preşedinte Dodon.

La alegeri participă mulţi candidaţi controversaţi, care apar în cele mai răsunătoare dosare penale de peste Prut.

Pentru cele 101 mandate de deputați concurează 20 de partide, două blocuri electorale şi un candidat independent. Partidul Acțiune și Solidaritate, fondat de Maia Sandu, și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, condus de doi foşti preşedinţi, Vladimir Voronin și Igor Dodon, sunt favorite în sondaje.

Alegerile din Republica Moldova au o miză şi pentru România

În timp ce, la nivel oficial, Bucureştiul spune că sprijină parcursul european al Chişinăului, unii politicienii vorbesc despre unire. Fie din convingere, fie din interes electoral.

De departe, fostul preşedinte Traian Băsescu are cea mai bună imagine în Republica Moldova. Datorită lui, astăzi, aproximativ un milion de basarabeni au şi cetăţenie română. L-a avut de partea lui pe Dorin Chirtoacă, fost primar al Chişinăului şi nașul de botez al nepoatei sale.

Între timp, Dorin Chirtoacă a trecut de partea AUR, partidul anti-sistem condus de George Simion. AUR s-a lansat şi la Chişinău, iar mai multe acțiuni de-ale lor s-au lăsat cu scandal și chiar… cu bătăi. Sondajele arată că AUR nu are şanse să ajungă în Parlamentul de peste Prut.

România investeşte în programe culturale, repară şcoli şi grădiniţe peste Prut şi le oferă tinerilor moldoveni burse de studii. Până acum, am trimis gratis peste 500.000 de mii de doze de vaccin.

La fel, şi echipamente medicale de câteva milioane de euro. Potrivit sondajelor, 30 la sută dintre moldoveni îşi doresc unirea cu România, iar jumătate din populație ar accepta unirea pentru pensii și salarii mai mari.

Ce se întâmplă dacă Republica Moldova nu obține o majroitate parlamentară

Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs, a vorbit, la Aleph News, despre impactul acestor alegeri în Republica Moldova.

Gândul cu care am votat a fost de a spune un „Da!” ferm lipsei de profesrionalism din viitorul legislativ de la Chișinău, corupției, pentur bunul-simț, inclusiv pentru o cultură politică mult mai bună în Republica Moldova și pentru politici publice care să aducă beneficii tuturor locuitorilor”, a spus Angela Grămadă.

Conform sursei citate, dacă nu se obține o majoritate parlamentară, atunci există mai multe riscuri.

„În acest an, conform legislației, nu se mai pot organiza alegeri anticipate, și vom asista la un război al celor care vor depăși pragul electoral pentru a forma acea coaliție majoritară și pentru a oferi țării un guvern. Aceste alegeri nu sunt neapărat despre implicarea Maiei Sandu, pentru că ea este președinte și nu mai este șeful partidului”, a precizat președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs.