• Procesul de vot în Uganda a început joi.
  • Totul se desfășoară într-un context tensionat, în condiții de securitate sporite.
  • Cei care candidează sunt actualul președinte, aflat la al șaselea mandat și o fostă vedetă pop.

Cu o zi înainte de alegeri internetul a căzut în Uganda, iar în unele regiuni ale țării s-au înregistrat încetiniri semnificative sau chiar întreruperi, la finele uneia dintre cele mai violente campanii electorale din ultimii ani, potrivit AFP.

Actualul președinte, Yoweri Museveni, a fost liderul țării timp de aproape 40 de ani, iar contracandidatul său este o fostă vedetă pop, care are jumătate din vârsta lui, pe nume Bobi Wine.

Popularitatea lui Wine printre cei tineri l-a bulversat pe fostul lider al rebelilor. După ce s-a lăsat de muzică, Bobi Wine, în vârstă de 38 de ani, devenit membru al parlamentului.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Susținătorii lui Wine, din cartierul în care s-a născut și în care este foarte popular, au mers în număr foarte mare la o secție de votare. Acolo forțele de ordine au încercat să impună distanțarea socială, în contextul în care de săptămâni se înregistrează creșteri ale cazurilor de Covid-19 în națiunea Est-Africană.

Peste 20 de polițiști au mărșăluit în zonă, iar o prezență militară și a forțelor de ordine s-a mobilizat în alte părți ale capitalei, Kampala.

“Sunt aici să schimb conducerea acestei națiuni pentru că de ani de zile mi-au zis că îmi vor asigura viitorul. Nu au făcut asta”, a spus Joseph Nsuduga, unșofer, în vârstă de 30 de ani, unul dintre primii din coada ce s-a format la vot.

“Trebuie să văd schimbarea pentru copiii mei. Oamenii doresc schimbarea însă nu vedem nimic”.

În unele locații din Kampala votul a început cu aproape jumătate de oră mai târziu decât startul oficial de la ora 7.00 (ora locală). Urnele se închid la ora locală 16.00.

Museveni conduce Uganda din anul 1986, când a pus capăt anilor de anilor de tiranie de sub Idi Amin.

Perioada campaniei electorale a fost marcată de represiuni împotriva rivalilor lui Museveni și a criticilor anti-guvernamentali dar și de atacuri fără precedent asupra presei și a activiștilor pentru drepturile omului.

Cel puțin 54 de persoane au fost împușcate mortal, în noiembrie, de către forțele de securitate aservite lui Museveni, în timpul protestelor împotriva uneia dintre numeroasele arestări ale lui Wine.

SUA, UE, ONU, precum și grupurile care militează pentru drepturile universale și democrație au adus în atenție temerile cu privire la integritatea și transparența alegerilor.

Ca răspuns, Museveni a anunțat marți suspendarea rețelelor de socializare și a serviciilor de mesagerie precum Instagram, Twitter și WhatsApp, ca răspuns la acțiunea Facebook de a închide conturile oficialilor guvernamentali despre care gigantul tech spune că răspândeau dezinformări și fake-news.

Aproximativ 18 milioane de votanți sunt înregistrați pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, iar rezultatele sunt așteptate până sâmbătă.