• Guvernatorii de stat sunt figuri-cheie cu o putere enormă, controlând multe aspecte ale vieții americane.
  • Femeile care candidează și sunt alese ca guvernatori vor reprezenta cel puțin 24% din totalul guvernatorilor din țară.
  • Centrul subliniază că rezultatul alegerilor lasă doar 18 state la nivel național care nu au avut niciodată o femeie în funcția de guvernator.

Douăsprezece femei au fost alese în funcția de guvernator în SUA, un nou record în urma alegerilor de marți. Zece au fost deja confirmate, iar două vor ieși în urma unor competiții rezervate femeilor în două state, Arizona și Oregon.

În prezent, în SUA există nouă femei guvernator – iar femeile vor reprezenta, de asemenea, cel puțin 24% din numărul total de membri ai Congresului nou ales. Guvernatorii de stat sunt figuri-cheie cu o putere enormă, controlând multe aspecte ale vieții americane.

De la educație la dreptul la avort, guvernatorii au un cuvânt de spus în ceea ce privește problemele care se decid la nivel de stat. Potrivit Centrului pentru femei americane și politică de la Universitatea Rutgers, femeile care candidează și sunt alese ca guvernatori vor reprezenta cel puțin 24% din totalul guvernatorilor din țară. Și toate cele opt femei guvernator care au încercat să fie realese au avut succes în acest an.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Centrul subliniază că rezultatul alegerilor lasă doar 18 state la nivel național care nu au avut niciodată o femeie în funcția de guvernator. Guvernatorii nou-aleși sunt:

  • Maura Healey – o democrată din Massachusetts – va fi, de asemenea, primul guvernator lesbian deschis. Healey a fost anterior procuror general al statului.
  • Sarah Huckabee Sanders – fosta purtătoare de cuvânt a lui Trump – se preconizează că va deveni prima femeie guvernator din Arkansas, funcție deținută cândva de tatăl ei.
  • Kathy Hochul a fost aleasă pentru un mandat complet în New York, după ce a preluat funcția în 2021, în urma demisiei lui Andrew Cuomo