• Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a convocat alegeri anticipate pentru a nu pierde puterea, dar în urma alegerilor de duminică ar putea rezulta un guvern de dreapta.
  • Fostul premier Sánchez, care conduce o coaliţie condusă de socialişti, a demisionat după înfrângerea partidului său în alegerile locale din mai.
  • Sánchez are doar 15-16% şanse de a-şi asigura un nou mandat, potrivit simulărilor El País.

UPDATE. Socialiștii și PP la egalitate cu 50 la sută din voturi numărate

Niciun partid sau niciun bloc nu ar câștiga o majoritate totală la alegerile generale anticipate din Spania, potrivit rezultatelor preliminare, cu 50% din voturi numărate, iar Partidul Socialist (PSOE), aflat la guvernare, este ușor înainte pentru locurile parlamentare cu 131.

Partidul Popular conservator a fost chiar în urmă cu 130 de locuri.

Numărarea timpurie nu reflectă neapărat rezultatul final, deoarece vine în principal din orașele mici. Sondajele alegătorilor de mai devreme au arătat că PP este în frunte, deși lipsită de o majoritate funcțională în camera inferioară de 350 de locuri, pe care ar putea-o obține printr-o potențială legătură cu Vox de extremă-dreapta.

Recomandări

CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI
GIULIA CHIRIAC CUCEREȘTE UK-UL
CE FACE UN LIDER BUN?
CE VIZITEZI ÎN CANNES
DIN CE GENERAȚIE FACI PARTE
CE NE AȘTEAPTĂ DUPĂ O FURTUNĂ SOLARĂ

Datele preliminare pun Vox pe 31 de locuri. Extrema stângă Sumar ocupa 30 de locuri.

UPDATE. Prognozele mass-media spun că Sanchez a votat cel mai probabil pentru demisia mandatului

Guvernul de stânga al premierului Pedro Sanchez a fost, cel mai probabil, demis din funcție, potrivit previziunilor presei.

Partidul Popular PP conservator al liderului opoziției Alberto Nunez Feijoo ar fi câștigat alegerile cu 145 la 150 de locuri, potrivit unui sondaj al postului de televiziune de stat RTVE. Voxul de extremă dreapta ar avea 24-27.

Ruth Ferrero-Turrion, profesor la Universitatea Complutense din Madrid, a declarat pentru Al Jazeera că un „bloc de extremă dreaptă” condus de PP va trebui să ajungă la 176 de locuri pentru a obține majoritatea, rezultat care rămâne incert.

Un astfel de guvern de coaliție s-ar „concentra pe probleme culturale”, a spus Ferrero-Turrion, punând în pericol drepturile femeilor și ale minorităților. Accentul lor ar fi, de asemenea, migrația, precum și criza catalană de lungă durată din Spania, a adăugat ea.

UPDATE. Sondajele se închid în Spania, ce urmează?

Alegerile anticipate urmărite îndeaproape din Spania s-au încheiat, deoarece peste 60.000 de secții de votare se închid la ora 20:00 ora locală Spania.

Votul în Insulele Canare, care se află pe un alt fus orar, va continua încă o oră.

Deși nu există sondaje de ieșire din sondaj, se așteaptă ca rezultatele inițiale să înceapă să apară la scurt timp după închiderea scrutinurilor.

Televiziunea de stat spaniolă RTVE va publica, de asemenea, proiecțiile sale de vot pentru fiecare partid, pe baza unui sondaj efectuat la 18.000 de alegători la începutul acestei săptămâni.

Primul set de rezultate provizorii va fi anunțat în jurul orei 22.30

UPDATE. Catalonia înregistrează cea mai mare scădere a prezenței la vot dintre regiunile autonome continentale

Catalonia a înregistrat o scădere a prezenței la vot cu 11% față de alegerile precedente din noiembrie 2019, cea mai mare scădere dintre regiunile autonome continentale.

Cea mai recentă actualizare a prezenței la vot la 18:00 nu a inclus voturi prin poștă, estimate că au depășit deja un record de 2,4 milioane.

La Madrid, decizia de a convoca un vot la sfârșitul lunii iulie a continuat să atragă critici. „Este un dezastru, ca să fiu sincer”, a declarat Borja, un bărbat în vârstă de patruzeci de ani care tocmai își votase, pentru Al Jazeera. „Aveți oameni în secțiile de votare care lucrează în această căldură de la opt dimineața până la 12 seara. Nu are deloc sens.”

Deși a spus că alegerile au perturbat planurile de vacanță ale oamenilor, el a considerat că cei „care vor schimbare în Spania s-au asigurat că pot vota la fel”.

UPDATE. Ministerul raportează blocaje în trafic în timp ce alegătorii se îndreaptă spre plajă

Ministerul Transporturilor din Spania a raportat o creștere neobișnuit de puternică a ambuteiajelor în unele părți ale țării, stârnind speculații că mulți vizitatori de pe plajă încercau să ajungă la vot.

Jurnalistul Alasdair Fotheringham, care relatează de la Madrid, a declarat că au fost detectate blocaje de trafic pe coasta Valencia și la apropierea plajelor din provinciile Cadiz, Granada și Huelva din sudul Andaluz.

„Hai să votăm și apoi să ajungem la plajă este una dintre expresiile zilei”, a raportat unul dintre cele mai mari cotidiene din Spania, El Mundo.

Alegătorii au fost văzuți mergând la secțiile de votare cu umbrele și prosoape de plajă vizibile în genți.

Sursă: Al Jazeera

UPDATE. Alegerile din acest weekend ar putea avea ca rezultat cea mai puternică manifestare pentru extrema dreaptă de pe vremea dictaturii lui Francisco Franco

Generalul Franco a condus țara timp de 36 de ani. El nu a fost niciodată răsturnat, iar spaniolii nu vor gusta din nou democrația decât după moartea generalului în 1975.

Printre locurile în care moștenirea lui Franco persistă este pe terenul de fotbal.

UPDATE. Sanchez spune că are „sentimente bune” cu privire la rezultatul alegerilor

Prim-ministrul Pedro Sanchez a spus că a avut „sentimente bune” cu privire la rezultatul alegerilor, când s-a dus la o secție de votare pentru a vota, au arătat imaginile TVE.

Un grup mic de oameni a strigat „mincinos”, iar un alt grup a strigat „prim-ministru” lui Sanchez.

Guvernul său a adoptat legi progresiste cu privire la drepturile transgenderilor, avortul și drepturile animalelor și le-a spus alegătorilor că aceste drepturi ar putea fi retrase dacă Vox, antifeministă, axată pe valorile familiei, face parte din următorul guvern.

UPDATE. Toți cei patru candidați principali au votat și îndeamnă susținătorii să facă același lucru

Toți cei patru lideri politici principali au votat în această dimineață, premierul spaniol Pedro Sanchez fiind primul în jurul orei locale 9 dimineața și ultimul, Yolanda Díaz, șeful coaliției de stânga Sumar.

Jurnalistul Alasdair Fotheringham, care relatează de la Madrid, a spus că cei patru lideri și-au îndemnat susținătorii să iasă la vot în ciuda căldurii înăbușitoare. Diaz a spus că „sunt cele mai importante alegeri” ale generației sale, pentru că „este în joc următorul deceniu”.

UPDATE. Catalanii se tem de o preluare de extremă dreapta

Pentru catalani, perspectiva ca un guvern de dreapta să câștige alegerile poate pune capăt revistelor în limba catalană.

Vox, un partid de extremă dreaptă care ar putea ajunge la putere printr-un guvern de coaliție, într-un manifest, a propus interzicerea tuturor partidelor politice pro-independență din toată țara, din Catalonia până în Țara Bascilor și Galiția.

Xavier Diez, un scriitor și istoric care susține independența catalană, a declarat pentru Al Jazeera: „Una dintre temerile pe care le avem este că printre extrema-dreapta din Vox se află susținători pro-Franco de-o viață și au aceleași vechi obiective franciste, inclusiv impunerea culturii spaniole și a limbii spaniole și încercarea de a scăpa de catalană”.

UPDATE. Sondajele de opinie îl consideră pe Feijoo de la PP lider, dar lipsit de majoritate

În timp ce sondajele de opinie îl favorizează în mare măsură pe liderul de dreapta PP, Alberto Nunez Feijoo, nu se așteaptă ca partidul său să obțină o majoritate. Pentru PP, ar însemna că ar trebui să formeze un guvern de coaliție cu partidul de extremă dreapta Vox.

Un posibil guvern PP-Vox ar însemna că un alt membru al UE s-a deplasat ferm spre dreapta, tendință observată recent în Suedia, Finlanda și Italia. Țări precum Germania și Franța s-au îngrijorat de ce ar putea însemna schimbarea pentru politicile UE în materie de imigrație și climat.

UPDATE. Unii alegători spun că alegerile reflectă o țară divizată

Alegătorul spaniol Alejandro Bledam a declarat agenției de presă Associated Press că alegerile reflectă cât de divizată este țara. „Având în vedere polarizarea din această țară, este să votăm fie pentru 50 de ani de înapoiere, fie pentru progres”, a spus el.

Deși nu a spus pentru cine a votat, el a indicat că sprijină partidele de stânga. Potrivit lui Bledam, în aceste alegeri sunt în joc „multe libertăți, drepturi sociale, sănătate publică și educație”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Majoritatea sondajelor sugerează că Partidul Popular, aflat în opoziţie, va câştiga alegerile generale anticipate, dar nu va obţine o majoritate absolută. Alberto Núñez Feijóo, liderul PP, va avea probabil nevoie de sprijinul partidului Vox pentru a prelua mandatul, ceea ce înseamnă că extrema dreapta ar putea ajunge la guvernare pentru prima dată de la revenirea Spaniei la democraţie după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.

O victorie a conservatorilor ar face din Spania cea mai recentă ţară europeană care se îndreaptă spre dreapta, alăturându-se Italiei – al cărei prim-ministru Giorgia Meloni a vorbit la un miting Vox în această lună – precum şi Greciei, Suediei şi Finlandei.

Alberto Núñez Feijóo este descris ca fiind moderat, dar o alianţă cu Vox ar aduce cereri de radicalism. Partidul de dreapta dură condus de Santiago Abascal este sceptic cu privire la schimbările climatice, ostil imigraţiei şi doreşte să elimine o lege care consfinţeşte drepturile LGBT+.

Sondajele îl favorizeaază pe liderul de dreapta, Feijoo

În timp ce sondajele de opinie îl favorizează în mare măsură pe liderul de dreapta PP, Alberto Nunez Feijoo, nu se așteaptă ca partidul său să obțină o majoritate.

Pentru PP, ar însemna că ar trebui să formeze un guvern de coaliție cu partidul de extremă dreapta Vox.

Un posibil guvern PP-Vox ar însemna că un alt membru al UE s-a deplasat ferm spre dreapta, tendință observată recent în Suedia, Finlanda și Italia. Țări precum Germania și Franța s-au îngrijorat de ce ar putea însemna schimbarea pentru politicile UE în materie de imigrație și climat.

Pariul politic riscant al lui Sanchez

Sanchez a făcut un calcul politic riscant, care îi poate ruina cariera. El s-a gândit că alegerile anticipate ar putea ajuta la cristalizarea sprijinului pentru partidul său. Dacă acest calcul dă greş şi PP va face coaliţie cu Vox, partenerul mai mic de coaliţie ar fi cea mai de extremă dreaptă forţă din guvernul Spaniei, de la sfârşitul dictaturii fasciste a lui Francisco Franco, în anii 70.

Citește și: