• Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de contraofensivă în direcțiile Berdyansk (zona Zaporojie-Donețk) și Melitopol (vestul Oblast Zaporijie).
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că operațiunile de contraofensivă ucraineană ar putea crește în curând ritmul.
  • Zelenski a remarcat că întârzierea operațiunilor de contraofensivă ucraineană a permis forțelor ruse să stabilească câmpuri de mine și mai multe linii defensive.

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 22 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de contraofensivă în direcțiile Berdyansk (zona Zaporojie-Donețk) și Melitopol (vestul Oblast Zaporijia). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins 14 atacuri ucrainene la sud de Kreminna, regiunea Lugansk și în zona Bahmut. Statul Major ucrainean nu a publicat un raport de situație despre operațiunile sale de contraofensivă pe 22 iulie, explică Understanding War.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că operațiunile de contraofensivă ucraineană ar putea crește în curând ritmul și că întârzierea operațiunilor de contraofensivă se datorează parțial materialului limitat. Zelenski a declarat la Forumul de Securitate din Aspen din 21 iulie că forțele ucrainene intenționau să lanseze operațiuni contraofensive în primăvară, dar că lipsa munițiilor și a echipamentelor militare, cum ar fi echipamentele de deminare și formarea continuă a Ucrainei în străinătate, a necesitat o întârziere.

Zelenski: Operațiunile de contraofensivă pot crește în curând

Zelenski a remarcat că întârzierea operațiunilor de contraofensivă ucraineană a permis forțelor ruse să stabilească câmpuri de mine și mai multe linii defensive. ISW a evaluat în ianuarie 2023 că furnizarea de arme și materiale occidentale Ucrainei a fost esențială pentru capacitatea anterioară a Ucrainei de a desfășura operațiuni contraofensive de succes și că întârzierile dintre angajamentele occidentale de a trimite sisteme occidentale de ultimă generație în Ucraina și sosirea acelor sisteme probabil împiedică capacitatea Ucrainei de a iniția și de a susține operațiuni la scară largă.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

Zelenski a declarat că operațiunile de contraofensivă pot crește în curând din cauza operațiunilor de deminare în desfășurare. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pe 21 iulie, la Forumul de Securitate din Aspen, că este prea devreme pentru a trage concluzii despre operațiunile de contraofensivă ucraineană și că Ucraina probabil va „face o diferență profundă” pe câmpul de luptă, pe măsură ce Kievul angajează toate forțele pe care Ucraina le-a pregătit pentru contraofensivă.

Unitățile ucrainene de rachete și artilerie, responsabile pentru 90% din pierderile rusești

Șeful ucrainean al Direcției principale a trupelor de rachete și artilerie și sisteme fără pilot a Statului Major General, colonelul Serhiy Baranov, a declarat la 22 iulie că unitățile ucrainene de rachete și artilerie sunt responsabile pentru aproximativ 90% din pierderile rusești. Baranov a declarat că unitățile ucrainene de rachete și artilerie au creat un „pumn de foc” cu rază lungă de acțiune datorită rachetelor și sistemelor de artilerie occidentale de înaltă precizie și că loviturile ucrainene sunt atât de puternice și precise încât forțele ruse nu mai pot efectua focuri eficiente de contrabaterie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a declarat la 22 iulie că atacurile ucrainene asupra concentrărilor de muniție rusă în zonele din spatele adânci cauzează probleme logistice pentru armata rusă.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi: Ucraina intenționează să „țină adversarul la distanță”

Humenyuk a remarcat că această tendință se reflectă în scăderea bombardamentelor rusești în regiunea Herson, ceea ce indică faptul că forțele ruse se confruntă cu „foamea de obuze” în zonă. Comandantul grupului de forțe ucrainean Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a comparat contraofensiva Ucrainei cu boxul din 13 iulie și a declarat că Ucraina intenționează să „țină adversarul la distanță” pentru a evita lupta strânsă, deoarece Ucraina poate învinge efectiv forțele ruse de la distanță lungă, făcând referire probabil la campaniile de interacțiune a Ucrainei și a Ucrainei12 din sud.

Declarațiile lui Baranov, Humenyuk și Tarnavskyi sugerează că armata ucraineană duce cu succes această campanie de interdicție. Această campanie este un aspect central al planului Ucrainei de a crea un gradient de uzură asimetric care să conservă forța de muncă ucraineană cu prețul unei rate mai lente de câștiguri teritoriale, în timp ce uzează treptat forța de muncă și echipamentul rusesc.

Forțele ucrainene au lovit un depozit rusesc de petrol și un depozit de muniții în Crimeea

Forțele ucrainene au lovit un depozit rusesc de petrol și un depozit de muniții în Crimeea, ca parte a acestei campanii de presiune ucrainene. Forțele armate ucrainene au raportat la 22 iulie că forțele ucrainene au distrus un depozit de petrol și un depozit de muniții în apropiere de Oktyabrske, raionul Krasnohvardiiske, Crimeea. Surse rusești au susținut că forțele ucrainene au lovit și un aerodrom de lângă Oktyabrske, unde forțele ruse au stocat echipamente timp de o lună.

Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a confirmat că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții, făcându-l să explodeze și determinând oficialii din ocupație să evacueze rezidenții pe o rază de cinci kilometri de depozit. Aksyonov a mai declarat că autoritățile ruse au suspendat traficul feroviar pe podul strâmtoarea Kerci pentru a minimiza riscul. Un milblogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au lansat două rachete de croazieră Storm Shadow, în timp ce alți milbloggeri au susținut că forțele ucrainene au folosit un număr nespecificat de drone pentru atac. ISW nu poate confirma ce fel de arme au folosit forțele ucrainene în această lovitură. Un proeminent milblogger rus a legat greva de astăzi de grevele anterioare ale Ucrainei asupra depozitelor militare rusești din Crimeea și a podurilor din Strâmtoarea Chonhar și Kerci. Milbloggerul a susținut că atacurile ucrainene au ca scop perturbarea logisticii ruse și crearea „foamei de obuze” în forțele ruse care luptă în sudul Ucrainei.

Citește și: