• Președintele belarus spune că Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia, la Sankt Petersburg.
  • Aleksandr Lukașenko spune că trupele Wagner sunt în taberele lor, fără a specifica, însă, locația.
  • Dmitry Peskov a declarat că Kremlinul „nu monitorizează” mișcările lui Prigojin.

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko a anunţat joi că Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner din Rusia, care a avut o tentativă de rebeliune împotriva conducerii ruse, nu se mai află în Belarus, scrie BBC.

Este neclar dacă mercenarii săi se vor muta în Belarus, punând astfel sub semnul întrebării acordul care a pus capăt revoltei din luna trecută. Anunţul lui Lukaşenko vine în urma unui atac dur lansat de televiziunea de stat rusă împotriva lui Prigojin, cu intenţia de a-l discredita.

„E liber. Ce se va întâmpla cu el în continuare? Ei bine, orice se poate întâmpla în viață. Dar dacă credeți că Putin este atât de răuvoitor și răzbunător încât să îl termine, nu, nu se va întâmpla”, a declarat Alekandr Lukașensko.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Revolta lui Prigojin a reprezentat o ameninţare majoră pentru liderul rus Vladimir Putin, iar acordul de încheiere a revoltei a fost intermediat de Lukaşenko. Cu toate acestea, situaţia lui Prigojin rămâne incertă, iar întrebările cu privire la acordul încheiat și mutarea mercenarilor Wagner în Belarus persistă.

Kremlinul „nu monitorizează” mișcările lui Prigojin

În același timp, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus spune că Kremlinul „nu monitorizează” mișcările lui Prigojin.

„Nu-i monitorizăm mișcările, nu avem nici posibilitatea, nici dorința de a face acest lucru. Alexandr Grigorievici (Lukașenko) a declarat, de asemenea, că există planuri pentru o întâlnire cu președintele Rusiei. Ei bine, într-adevăr, cei doi președinți, Putin și Lukașenko comunică des și nu raportăm toate conversațiile lor telefonice. Acest lucru este dictat de natura specială a relațiilor noastre bilaterale ca aliați și, dacă este necesar, desigur, va avea loc o întâlnire. Nu există încă o dată exactă”.

Citește și: