• Lukașenko a comutat pedeapsa cu moartea a cetățeanului german Rico Kroeger în închisoare pe viață, acesta fiind acuzat de terorism.
  • Grațierea lui Kroeger sugerează un posibil schimb de prizonieri între Belarus, Germania și Rusia.
  • Lukașenko ar putea încerca să îmbunătățească relațiile cu Europa după izolarea internațională, eliberând prizonieri politici și arătând clemență.

Liderul autoritar din Belarus a grațiat un cetățean german care fusese condamnat la moarte, scrie BBC.

Rico Kroeger a fost arestat în octombrie și a fost acuzat că a acționat ca un mercenar și că a plantat explozibili. Însă vestea condamnării sale la moarte a devenit larg cunoscută abia săptămâna trecută.

Intervenția de astăzi a lui Alexander Lukașenko înseamnă că pedeapsa cu moartea a fost oficial comutată în închisoare pe viață și că acesta nu va fi executat.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Natura neobișnuită a cazului, atenția bruscă – și grațierea la fel de bruscă – au generat speculații conform cărora Belarus ar putea încerca să îl elibereze pe Krieger în cadrul unui schimb foarte mediatizat care să implice prizonieri din Germania și Rusia, un aliat apropiat al Belarusului.

Aceasta vine la câteva zile după ce Krieger a fost arătat într-un film difuzat de televiziunea de stat din Belarus în lacrimi și implorând ajutor. Filmul de 16 minute difuzat vineri includea reconstituiri care implicau gardieni cu cagule și bastoane și părea o încercare grosolană de a face presiuni asupra autorităților germane pentru a acționa.

Ministerele de Externe de la Berlin și Minsk au confirmat că poartă discuții. Un purtător de cuvânt din Belarus a declarat că au fost făcute diverse „propuneri”.

Krieger este primul occidental condamnat vreodată la moarte în Belarus. În mărturisirea sa televizată, făcută în mod clar sub constrângere, Krieger a recunoscut că a plantat explozibili lângă o linie de tren, presupus la ordinele serviciilor de informații ucrainene, SBU. El a declarat că a vrut să lupte în Ucraina cu o legiune internațională, dar a fost instruit să îndeplinească mai întâi o misiune în Belarus.

Dar filmul nu a furnizat nicio dovadă directă în acest sens și au existat numeroase ciudățenii și inconsecvențe în relatare.
Filmul se încheie cu Krieger care, plângând, cere ajutorul guvernului german. Acum că a fost grațiat, mass-media de stat nu încetează să laude natura „milostivă” a dlui Lukașenko și să-i condamne pe germani, susținând că aceștia i-au abandonat pe ai lor.

Un reporter notoriu a fost filmat în timp ce prezenta linia oficială: infracțiunea a fost foarte gravă și nejustificată, dar Lukașenko a fost înțelept și corect – și va lua „decizia corectă”. Este posibil ca această grațiere prezidențială să fie ultimul dintr-o serie de gesturi timide ale dlui Lukașenko față de Occident.

Condamnat și sancționat pe scară largă după ce forțele sale de securitate au reprimat brutal protestele masive ale opoziției în 2020, el a fost izolat și mai mult atunci când a permis Rusiei să folosească teritoriul belarus pentru invazia sa la scară largă din Ucraina. Lukașenko îi era dator lui Vladimir Putin pentru că i-a venit în sprijin în timpul protestelor de stradă.

Acum, unii văd indicii că acesta încearcă să construiască din nou punți cu Europa: a eliberat o mână de prizonieri politici la începutul acestei luni.

Rapoartele privind o întâlnire recentă cu Vladimir Putin în Rusia sugerează că aceasta a fost neobișnuit de tensionată. Există însă și alte teorii, inclusiv speculații conform cărora Krieger ar putea fi un element-cheie într-un schimb complex de prizonieri între mai multe țări.

Acesta l-ar putea implica și pe Vadim Krasikov, un asasin rus din FSB aflat în închisoare în Germania, pe care președintele rus, Vladimir Putin, îl vrea înapoi.

Soarta lui Krasikov a fost legată anterior de cea a reporterului american Evan Gershkovich, care a fost arestat în Rusia și condamnat recent pentru spionaj.

Angajatorul său, Wall Street Journal, prietenii și familiile sale insistă că este absurd și că el este un ostatic politic. Singurul fapt sigur pentru moment este că dl Krieger – care risca să fie executat de plutonul de execuție – a fost cruțat.

Ce vrea Lukașenko, în schimb, nu este clar.

Citește și