• Aleksei Navalnîi a lansat luni o organizaţie internaţională anticorupţie, la un an după ce Fundaţia rusă anticorupţie a fost declarată ilegală ca fiind extremistă.
  • Navalnîi a devenit cunoscut prin folosirea fundaţiei sale pentru a arăta averea înalţilor oficiali ruşi într-o serie de videoclipuri acide şi foarte vizionate.
  • El a fost condamnat la alţi nouă ani de închisoare pentru fraudă şi sfidarea instanţei, acuzaţii despre care spune că au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambiţiile politice.

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, a lansat luni o organizaţie internaţională anticorupţie, la un an după ce Fundaţia rusă anticorupţie (ACF) a fost declarată ilegală, ca fiind extremistă, potrivit Reuters.

Pe canalul Telegram al lui Navalnîi, unde transmite mesaje susţinătorilor săi prin intermediul avocaţilor, cărora li se permite să intre în contact cu el, acesta a declarat că din consiliul consultativ al fondului vor face parte fostul premier belgian Guy Verhofstadt, politologul Francis Fukuyama, jurnalista şi istoricul Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, şi soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnaya.

Navalnîi a devenit cunoscut prin folosirea fundaţiei sale pentru a arăta averea înalţilor oficiali ruşi într-o serie de videoclipuri acide şi foarte vizionate şi a devenit cel mai aprig critic al preşedintelui Vladimir Putin.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Hotărârea judecătorească de anul trecut prin care fundaţia a fost scoasă în afara legii a interzis, de fapt, aliaţilor săi să candideze la alegeri şi a dat autorităţilor puterea de a încarcera activiştii ACF şi de a le îngheţa conturile bancare, oprind capacitatea acesteia de a primi donaţii de la susţinători.

Luni, pe reţelele de socializare, Navalnîi a declarat că noua Fundaţie Internaţională Anticorupţie va fi „complet transparentă şi uşor de înţeles” şi că primele sale fonduri vor fi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, pe care Parlamentul European i l-a acordat anul trecut.

„Ca întotdeauna, ne bazăm pe ajutorul şi sprijinul dumneavoastră şi vă promitem că vom lucra bine”, a declarat Navalnîi.

Navalnîi a fost încarcerat în 2020 pentru că a încălcat condiţiile de eliberare pe cauţiune la întoarcerea din Germania, unde s-a recuperat după o otrăvire aproape fatală în Rusia cu o toxină neurotoxică din epoca sovietică.

Anul acesta a fost condamnat la alţi nouă ani de închisoare pentru fraudă şi sfidarea instanţei, acuzaţii despre care spune că au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambiţiile politice.