• La începutul acestui an, Putin a anunțat desfășurarea planificată a armelor nucleare cu rază scurtă de acțiune în Belarus.
  • Lukașenko a declarat marți că „totul este gata” pentru desfășurarea armelor nucleare rusești.
  • „Avem rachetele și bombele din Rusia”, a spus Lukașenko.

Președintele rus Alexander Lukașenko a declarat marți că țara sa a primit deja unele dintre armele nucleare tactice ale Rusiei și a avertizat că nu va ezita să dispună utilizarea acestora dacă Belarusul se confruntă cu un act de agresiune, scrie AP News.

Comentariile neplăcute ale lui Lukașenko au contrazis declarațiile anterioare ale președintelui rus Vladimir Putin, care a spus că armele nucleare rusești vor fi dislocate în Belarus luna viitoare și a subliniat că vor rămâne sub controlul exclusiv al Moscovei.

La începutul acestui an, Putin a anunțat desfășurarea planificată a armelor nucleare cu rază scurtă de acțiune în Belarus, într-o mișcare considerată pe scară largă ca un avertisment pentru Occident, pe măsură ce își intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

În timpul întâlnirii sale de vineri cu Lukașenko, Putin a spus că lucrările de construire a instalațiilor pentru arme vor fi finalizate până în 7-8 iulie și vor fi mutate pe teritoriul Belarusului după aceea. Lukașenko a declarat marți că „totul este gata” pentru desfășurarea armelor nucleare rusești, adăugând că „ar putea dura doar câteva zile până să obținem ceea ce am cerut și chiar puțin mai mult”.

Întrebat mai târziu de o prezentatoare a televiziunii de stat ruse dacă Belarus a primit deja unele dintre arme, Lukașenko a răspuns timidă spunând: „Nu toate, încetul cu încetul”.

Lukașenko: „Avem rachetele și bombele din Rusia”

„Avem rachetele și bombele din Rusia”, a spus el, adăugând că armele nucleare rusești care urmează să fie desfășurate în Belarus sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice ale SUA care au fost aruncate asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în 1945.

„Doamne ferește că trebuie să iau o decizie de a folosi acele arme astăzi, dar nu ar fi nicio ezitare dacă ne confruntăm cu o agresiune”, a spus Lukașenko, cunoscut pentru declarațiile sale furioase, în comentariile publicate de biroul său marți devreme.

„Ascultă, dacă începe un război, crezi că mă voi uita în jur?” el a spus. „Eu ridic telefonul și oriunde s-ar afla, el îl ridică”, a spus Lukașenko într-o referire la Putin. „Dacă sună, îl iau oricând. Nu este deloc o problemă să coordonezi lansarea unei greve.”

Citește și: