• Elevii ar putea veni sâmbăta la şcoală pentru recuperarea materiei
  • Sorin Cîmpeanu: Cursurile continuă online până pe 29 ianuarie
  • Cîmpeanu: Vom reuși să deschidem școala pe 8 februarie
  • Primul semestru se încheie pe 29 ianuarie

Elevii s-au întors la ore tot în fața laptopului. Speră ca măcar în semestrul doi să ajungă din nou în bănci, așa cum a anunțat ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a mai spus că, pentru a recupera materia, elevii ar putea face ore inclusiv sâmbăta.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Prioritatea pe care o avem în vedere este pe trei paliere.

În primul rând redeschiderea grădinițelor și învățământul primar. În al doilea rând, prioritatea acordată elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a care vor susține examene naționale. În al treilea, dar nu în ultimul rând, o prioritate trebuie să o aibă școlile care au avut acces deficiar la învățământul online.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Oricare ar fi planul autorităților, Mircea Miclea, expert în Educație, spune că redeschiderea şcolilor este absolut necesară.

Mircea Miclea, expert în educație: Eu cred că la începutul semestrului doi, școlile cel puțin cele de nivel primar, gimnazial și eventual ultima clasă de liceu pot intra în regim față în față fără probleme. Vă reamintesc practicile din alte țări care nu au renunțat la închiderea efectivă a școlilor în situații mult mai dificile pe care noi le-am traversat.”

Pe de altă parte, un studiu făcut în Elveţia arată că închiderea şcolilor a fost o decizie eficientă pentru reducerea transmiterii coronaviruslui. Despre acest subiect a vorbit Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi, mai nou, deputat PSD.

Alexandru Rafila: Sunt perfect de acord cu domnul profesor Miclea, îmi place foarte mult ce a spus domnul profesor și domnul ministru Cîmpeanu. Sunt însă îngrijorat de poziția Ministerului Sănătății, care spunea că nu se pot deschide școlile pe data de 8 februarie, în condițiile în care astăzi de exemplu, avem doar 2.000 de cazuri și 7.000 de teste efectuat.

Practic, România stă poate cel mai bine în Uniunea Europeană în ceea ce privește această transmitere a bolii, și ia o măsura pe care nu o ia nicio altă țară, anume închiderea școlilor. Dorim deschiderea școlilor, dar se pare că există câteva persoane care nu doresc deschiderea școlilor, pentru a nu avea complicații.

Cunosc studiul la care faceți referire: După o închidere în primăvară, școlile au fost redeschise, părinții erau chiar sancționați dacă nu-și trimiteau copiii la școală. Elveția a ținut școlile deschise chiar și atunci când situația era gravă. Sănătatea mintală este pe primul loc ca interes pentru OMS, atunci când discutăm despre copii, și trebuie să ne asumăm riscuri, să găsim metode, dar școlile trebuie să funcționeze. Vi se pare normal ca România să ofere unicul exemplu din UE de închidere timp de 1 an și jumătate a școlilor? Nu s-a mai întâmplat nicăieri asta. Trebuie să încurajăm campania de vaccinare și să creștem la o capacitate de vaccinare de cel puțin 50.000 de doze pe zi, și mă refer la cele de la Pfizer și Moderna, și dacă se va autoriza, cel de la AstraZeneca. 50.000 este o țintă minimală..