Burse fictive pe internet. Elevii erau păcăliți să plătească 100 lei ca să primească 3600 lei pe an

Sursă foto: Profimedia
  • „Bursa elevului online” ar putea fi fraudă
  • În acest moment este o anchetă în desfăşurare
  • ARD promitea o bursă de 3.600 de lei pe an pentru elevii care învaţă online

Alianţa România Dezvoltată promitea pe site-ul româniadezvoltată.ro burse pentru 25.000 de elevi.

Ca să te încadrezi, printre altele, trebuia să ai cetăţenie română, să fii înscris la o şcoală din România, să ai între 8 şi 18 ani şi să nu fii corigent.

Însă, trebuia să achiţi o taxă de 98 de lei şi să-ţi dai câteva date personale, printre care și CNP-ul.

Primii care au semnalat posibila fraudă sunt cei de la edupedu.ro. Au avut şi câteva argumente. Site-ul era înfiinţat recent, pe 5 decembrie 2020, serverul emailului nu funcţiona şi existau greşeli de punctuaţie şi topică.

În prezent, site-ul romaniadezvoltata.ro nu funcţionează şi nici alte pagini de social media a Alianţei nu mai există.

Ioana a fost una dintre elevii care au aplicat pentru această bursă. Şi-a dat seama că ceva nu este în regulă atunci când nu a primit pe mail documentele necesare promise.

Ioana, elevă: „Am primit mesaj de la doamna dirigintă. Probabil nu ştiau nici ele. Am vorbit cu sora mea, apoi cu părinţii mei, care au primit şi ei mesaj pe grupul de părinţi şi m-au sfătuit să mă înscriu pentru această bursă.

Le-am zis că m-am înscris deja. Mi-am dat seama că e fals că nu am mai primit actele care trebuiau completate. Am vorbit cu nişte colegi şi voiau şi ei să aplice, dar mulţi nu s-au înscris pentru că era această taxă.”

Cosmin Andreica, poliţist şi lider de sindicat sfătuiește să avem grijă la astfel de situaţii, pentru că şi infractorii s-au adaptat şi au migrat către online.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol:Am văzut mai multe astfel de scheme de înşelăciune puse la punct de către infractori, care se adaptează şi folosesc tot mai mult zona web.

Este important ca toţi cei care au achitat acele taxe să depună plângere. Trebuie să facem nişte verificări minimale, să vedem dacă informaţia este corectă şi putem să o verificăm din alte surse, mai ales dacă este vorba de burse.

Este clar că acele burse trebuiau să fie cumva legitimate sau să se vorbească despre ele şi de către alte persoane.”

Ancheta, care este în desfăşurare, va stabili concluziile.